Hopp til innhold

Barnehuset: – Gjør barna bevisst på hvem som kan skjule seg bak tastaturet

Så langt er 51 personer siktet i en av Norges største overgrepssaker noensinne. Statens barnehus i Ålesund oppfordrer foreldre å snakke med barna sine om det.

Ingrid Heggli
Foto: NRK

25 politifolk har jobbet fulltid i «Dark Room». Med nye metoder jakter de gjerningsmennene bak grusomme bilder og videoer av barn helt ned i spedbarnsalder.

51 personer er hittil siktet, men politiet varsler flere arrestasjoner.

– Vi jobber med barn som har opplevd overgrep, men så grovt som det her ser vi heldigvis ikke så ofte, sier daglig leder ved Statens barnehus i Ålesund, Ingrid Heggli.

Gjør barnet bevisst på bildedeling

Snapchat, Instagram og Facebook har en aldersgrense på 13 år. Likevel er dette de mest populære sosiale mediene for yngre barn.

– Det er viktig når barna får tilgang til sosiale medier at man har en bevissthet rundt det. Snakk med barna om at man ikke må legge til folk man ikke kjenner, ikke gi ut privat informasjon og ikke sende bilder av seg selv uten klær, forteller Heggli.

Av de 51 siktede i operasjon «Dark Room», er det en mann fra Romsdalsregionen som er mistenkt for fremstilling av barn i seksualiserte situasjoner.

– I en viss alder kan barna ha lyst til å vise frem kroppen sin. Man må snakke med dem om at hvis man gjør dette på nett, så vet de ikke hvem bildet går til. Barnet kan tro en snakker med en 14-år gammel gutt som er forelsket, men i virkeligheten kan det være en annen, sier Heggli.

Opprett dialog om farer på internett

Å opprette en dialog med barnet om bruk av sosiale medier er viktig. Det minsker faren for at barnet ikke vil gå til foreldre, om de har opplevd noe ubehagelig på internett.

– Selv om de kan bli flau om du prater med dem om det, spør dem om de har sett nakne kropper på internett eller om de har opplevd noe ubehagelig. Om de har det og du har snakket med dem tidligere, tørr de kanskje å komme til deg etterpå. Det må bli en normal samtale å ta, forteller Heggli.

– Overgripere kan snakke med dem om ting de er opptatt av og være veldig tålmodig. Så kan de bli internettkjærester og be om bilder. Da har det gått for langt og det kan bli vanskelig for barna å fortelle om det, sier Heggli.

Ikke skrem barna bort fra internett

Selv om mange overgripere skjuler seg bak et tastatur, skal ikke foreldre gjøre barna redde for å bruke internett.

– Man skal ikke skremme barna slik at de ikke tørr å være på internett, men det er noen forholdsregler. Foreldre må være åpne med barna sine og si noe om risikoen av å være pålogget.

– Ofte kan barna være redde for å si fra. For foreldre er det kanskje ikke så lett å ta denne samtalen, men det er bare å øve seg. Fortell barnet at ikke alle på internett har gode hensikter, sier Heggli.