Hopp til innhold

Et historisk øyeblikk

Båtbyggere og involverte hadde tippet at vekta ville ligge mellom 22 og 38 tonn. Når bankskøyta letta fra bakken lyste det 42 tonn fra displayet på krana.

Timelapse av sjøsetting av bankskøyte ved Prestebrygga i Ålesund

På oppdrag fra Stiftelsen Kjell Holm og Stiftinga Sunnmøre Museum har båtbyggere fra Hardanger Fartøyvernsenter bygd en replika av ei sunnmørsk bankskøyte fra 1880/90-årene. Etter ett og et halvt år nitidig arbeid var fartøyet klart for sjøsetting mandag.

– Dette er et historisk øyeblikk. Det er godt over 100 år siden sist og trolig vil ingen få oppleve å se ei bankskøyte bli sjøsatt en gang til, sier tilskuer Knut Maaseide til prosjektleder Ørnulf Opdahl. Kunstneren og styremedlemmet i Stiftelsen Kjell Holm, smiler når han ser oppmøtet på Prestebrygga denne regnvåte og kalde ettermiddagen.

– No må e tørke ei tåre, altså, klinger det på sunnmørsk fra Opdahl. Han blir stille et øyeblikk idet kjølen på skuta han har fulgt bygginga av nesten daglig, synker sakte ned i Brosundet.

Applausen fra de oppmøtte fyller sundet og minuttet etter at bankskøyta er sjøsatt stopper silregnet, og sola titter frem.

– Er ikke dette et godt tegn, så vet ikke jeg, sier Ørnulf Opdahl

Klar for utrustning

Båten som trolig vil koste godt over 20 millioner når den står ferdig, er nå klar til neste byggetrinn. Den skal bli liggende i Brosundet en stund til, for nå starter det en omfattende jobb. Båten skal rigges og store mengder taljer og tauverk skal monteres. Ulik den opprinnelige bankskøyta skal denne ha motor og nå kan arbeidet med dette starte. I tillegg skal innredning ferdigstilles og diverse sikkerhets- og navigasjonsutstyr komme på plass.

Etter hvert skal to master rigges og seil på plass og 11. juni 2016 skal fartøyet døpes ved Fiskerimuseet på plassen der bankskøyta fremover skal ha fast tilhold.

Og navnet blir...

– Navnet er en vanskelig sak, og om vi hadde bestemt oss ville ikkje folk fått vite det nå likevel, sier Ørnulf Opdahl.

– Betyr det at det ikke er bestemt, spør vi.

– La oss si det sånn at det ikke er lett å bli enig, smiler en oppstemt Opdahl.

Bankskøyta
Foto: Frode Berg / NRK

Viktig historeformidling

Bankskøyta skal brukes til opplæring av unge og voksne. Gjennom den skal en vesentlig periode av norsk fiskerihistorie fortelles. Denne overbygde båttypen har i ettertid blitt sett på som hovedårsaken til at fiskeri ble en helårsgesjeft i Norge på slutten av 1800-tallet. De var langt tryggere enn tidligere fartøy og fikk stor betydning for at mange turde satse på å leve av fiskeri sommer som vinter.

Høsten 2016 forventes det at skoleelever og andre skal få seile bankskøyta og få lære litt om hverdagen til en fisker frem mot århundreskiftet.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL