Hopp til innhold

Bankene stenger vekslelukene

Hver eneste dag kommer det irriterte turister til turistkontoret i Ålesund. Grunnen er at turistene møter stengte veksleluker i bankene når de besøker sunnmørsbyen.

veksling
Foto: Ingrid Utheim

Valutaveksling er egentlig en banktjeneste. Men i Ålesund er det turistforeningen i byen som foretar vekslingen sånn at turistene får tak i norske kroner.

– Det er et paradoks at vi bruker mange millioner kroner for få folk hit til Ålesund og Sunnmøre. Men når gjestene kommer så får de ikke tak i norske kroner. Da får de ikke bruke og legge igjen penger her.

Da er faktisk ikke sunnmøringer så mye sunnmøringer likevel, sier Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre.

Geir Steinar Vik

Reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre

Foto: Iver Bostad / Iver Bostad

Irriterte turister

Hver dag er det turister innom turistkontoret. Og de er irriterte over vekslemulighetene i byen:

– De er forbanna fordi de ikke får veksle euro, dollar eller pund over til norske kroner. Ei heller får de bruke euro rundt omkring i butikkene, fortsetter Vik.

– Bankene sender kundene til den ene banken etter den andre. Til slutt havner de her. Vi veksler i pound, euro og dollar. Men kun i små beløp.

Vik syns det er et paradoks at bankene ber turistkontoret om å foreta valutaveksling.

I våre øyne er valutaveksling en banktjeneste, og ikke noe et turistkontor skal bedrive, fortsetter Vik.

Bankene fortviler

Bankene opplever stor pågang av turister. Turistkontoret får ofte telefon fra banker i byen som er fortvilet over at det er så mange gjester som står i banken deres og som har lyst til å veksle valuta:

Ingen veksling

Ingen veksling i banker i Ålesund

Foto: Ingrid Utheim

– Banken ringer oss og spør hva de skal gjøre med turistene. Og vi veksler til turistene fordi vi vil ikke risikere at alle de millionene vi satser på å få turistene hit skal være bortkastet, forteller Vik.

Det brukes store beløp på å få hit turistene. Og Vik syns det er det minste turistene må få gjøre er å få bruke penger:

– Det er flott med turister i gatene, og vi er nødt til å legge til rette for at de skal få handle i norske kroner, sier Vik.

– Derfor prøver vi så godt som mulig å legge til rette for at de fleste turister skal få komme hit og veksle.

Klarer ikke å hjelpe alle

Valutaveksling har blitt viktigere og viktigere for turistkontoret. Men det er egentlig ikke en tjeneste de ikke ønsker å foreta.

– Vi begynte med valutaveksling da flere og flere banker sluttet med dette. Grunnen er at vi ikke kan risikere at turistene ikke bruker penger, sier Vik.

Turistkontoret forholder seg til de tre valutaene, euro, dollar og pund. Men til stadighet opplever de at det kommer noen innom men annen valuta.

– Det blir bare verre og verre. Banken har en etter en stengt kassafunksjonen sin, og ønsker ikke turistene inn i banken. Men situasjonen har blitt sånn at det har bare økt på. Resten av året er det leiearbeidere her. Og det er mange her i området. Det er både indere og polakker som vil foreta valutaveksling hos oss, forteller Vik.

Håper på vekslingskontor

Det er banken som er bank. Vi er turistinformasjon. Vi prøver å opplyse om vekslingsmulighetene her før de kommer til byen. Men det er vanskelig å nå fram til hundrevis av turistene som hit, sier Vik.

Vik håper løsningen blir et vekslingskontor i Ålesund.

– Det er aktører som jobber med å få dette på plass. Og det håper vi på turistkontoret skal skje.

Et sikkerhetselement

Valutaveksling er en tjeneste bankene har begrenset den siste tiden. Det er en utvikling som har skjedd i bankvesenet generelt sier Trond Nydal i Sparebanken Møre:

– I en totalvurdering er dette et sikkerhetselement. Å minske transaksjonsvolumet hindrer at bankene tar inn falske sedler som er i omløp og veksler de over i norske kroner, sier Nydal.

Trond Nydal

Trond Nydal i Sparebanken Møre sier utvklingen i kontanthåndteringen vil bli mer automatisert.

Foto: Pressebilde

Nydal er enig i at det ikke er riktig at det er turistkontoret som skal foreta valutavekslingen:

– Vanskelig å si om dette er riktig eller ei, men det er ei utvikling som er i ferd med å skje i forhold til valutaomsetting. Vi veksler valuta til våre egne kunder, og vi mottar pengene som turistkontoret veksler til turistene, forteller Nydal.

Automatisering er utviklingen

Trenden i kontanthåndtering er at den blir mer automatisert i tiden framover. Det ser vi i både dagligvarebransjen og i bank. Etter hvert vil det være automater som vil gi ut valuta, og foreta valutaveksling. Det er en utvikling som nordmenn er godt kjent med, men som fortsatt forundrer turistene.

Vi nordmenn har med oss et lite valutabeløp, og så tar vi ut den utenlandske valutaen i utlandet. Det er et trygghetselement å reise med lite kontanter, og heller bruke kortene sine når man er i utlandet. Dette vil vel de utenlandske turistene begynne med når de reiser til Norge, avslutter Trond Nydal.