Hopp til innhold

Dommeren: – Rettssaken går som normalt

Dommer Oddne Hansen avviser forsvarernes påstand om at meddommerne er inhabile i saken der to foreldre er tiltalt for mishandling av sine barn.

Rettssak - Molde - Kristin Austvik

Politiadvokat Kristin Austvik og bistandsadvokat Mats Lind Jenset er to av aktørene i rettsaken ved Romsdal tingrett.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Dermed går den åtte dager lange rettssaken i Romsdal tingrett som normalt, fra og med onsdag.

Det var tirsdag formiddag at det ble full stans i rettssaken mot de to tiltalte foreldrene, etter at forsvarer Signe Bodil Blekastad sådde tvil om meddommernes habilitet.

Blekastad mente disse var inhabile, fordi den ene meddommeren jobbet på en spesialskole som tok inn barn fra barnevernet, mens den andre jobbet i fylkeskommunen - en stilling som medfører deling av kantine og omgang med personell som blant annet jobber i barnevernstjenesten.

– Vi gjør dette fordi alle har krav på å bli dømt av en habil rett. Slik forsvarerne ser det, så er det stor tvil om habiliteten til meddommerne på grunn av deres stilling, sier Blekastad til NRK.

– Ikke gode nok grunner

Tirsdag kveld kl. 18.00 sier dommer Oddne Hansen av de ikke vil ta habilitetspåstanden til følge. Rettssaken vil dermed gå som normalt.

– Det skal ligge særegne omstendigheter til grunn dersom habiliteten til meddommerne skal være svekket. Vi mener disse grunnene ikke er sterke nok i dette tilfellet, sier dommer Hansen.

Dermed fortsetter den åtte dager lange rettssaken med full styrke fra og med onsdag formiddag.

(Saken fortsetter under bildet)

Rettssal Molde tingrett

Her i rettssal 1 ved Romsdal tingrett foregår den åtte dager lange rettssaken.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Kunne blitt utsatt til 2014

Dersom forsvarerne hadde fått medhold, og retten faktisk hadde vurdert at meddommerne var inhabile, kunne den langvarige rettssaken bli utsatt til 2014.

– Det kunne fått konsekvenser for straffeutmålingen, sa aktor Tove Alfarnes Melsæter til NRK etter at retten var hevet tirsdag ettermiddag.

Hun var overrasket over at det i det hele tatt ble stilt spørsmål om meddommernes habilitet.

Tidligere samme dag sa dommer Oddne Hansen at han aldri i løpet av sine 19 år som dommer har opplevd noe lignende.

Dette er saken

De to foreldrene er tiltalt i henhold til straffeloven § 219 – skal ifølge tiltalebeslutningen ved Romsdal tingrett ha straffet barna sine på ulike måter i tidsperioden mellom 2011 og april 2012.

Barna - som alle er under 15 år - skal ha opplevd at foreldrene lugget, slo og sparket dem. I tillegg skal foreldrene ha gitt dem ris på baken, og påført dem smerte både ved bruk av hender og andre gjenstander.

Ved minst en anledning skal to av barna også ha blitt tvunget til å stå ute på trappen i bare trusen vinterstid.

Volden skal både ha skjedd enkeltvis mot hvert barn, men også i nærvær av andre søsken. I noen tilfeller skal en av ektefellene ha utøvd vold mot barna i den andre ektemakens nærvær.

Rettssaken – som startet i Romsdal tingrett tirsdag 19. november – skal foregå i åtte dager (t.o.m. 28.11.13). Dommer Oddne Hansen opplyser til NRK at de har reservert rettssalen for én ekstra dag dersom det blir behov for det.

Rettssak - Molde tingrett

Bistandsadvokat Mats Lind Jenset, her med etterforsker Kristin Autsvik og aktor Tove Alfarnes Melsæter som fører saken for påtalemyndighetene.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK