Hopp til innhold

Politiet: – Tyveriene har høy prioritet

Operasjonsleder Ole Bjørn Harang avviser at politiet nedprioriterer tyvebander som plyndrer lokale firma – selv etter helgens tilfelle der tre personer tok saken i egne hender og knuste tyvene sin bil.

Knust bil - Hans Fredrik Klokk og Ola Sjøholt

– Vi har mottatt massiv støtte via telefon og sosiale medier. Et transportfirma i Ålesund sendte oss til og med blomster, sier Ola Sjøholt (t.h.). Her med kollega Hans Fredrik Klokk

Foto: Remi Sagen / NRK

Fredag fikk en person som er tilknyttet et firma på Sjøholt massiv oppmerksomhet da han postet et bilde av en knust varebil, med tilhørende tekst som indikerte at de hadde tatt tyver på fersk gjerning og ødelagt kjøretøyet på stedet.

Tre personer i det Sjøholt-baserte firmaet hadde nemlig sporet sitt eget tyvegods tilbake til en lokal skraphandler i Ålesund, der de fikk konfrontert gjerningsmennene som tilfeldigvis ankom forretningen på samme tid.

Ingen hjelp fra politiet

Ola Sjøholt i Sunnmøre Handel AS står nå fram som én av tre fornærmede i saken, og forteller til NRK at de valgte å ta saken i egne hender etter å ha opplevd tyverier for titusenvis av kroner de siste to månedene.

– Vi knuste bilen deres for å statuere et eksempel. Politiet har ikke vært villige til å hjelpe oss de siste fem-seks gangene vi har meldt fra om tyveri, og da må vi selv ta grep for å sikre verdiene våre selv om det ikke er ønskelig, sier Sjøholt.

Han forteller til og med om en episode for seks uker siden, der de oppdaget tyvene og kjørte etter gjerningsmennene over Ørskogfjellet. Tyvene så at de ble jaktet på, og svarte med å kaste ut varseltrekanter og flasker for å sette forfølgerne ut av spill.

Saken fortsetter under bildet

Knust bil sykkylven faksimile 4

Her er bilen etter at krokløftet på lastebilen gjorde kort prosess med kjøretøyet.

Foto: Faksimile, Facebook

Avviser nedprioritering

Operasjonsleder Leif Arne Valderhaug ved Sunnmøre politidistrikt var ikke klar over tyveriet da NRK gjorde politiet oppmerksom på den knuste bilen lørdag formiddag.

Sjøholt uttrykte frustrasjon over politiet sine manglende ressurser, men mandag morgen avviser operasjonsleder Ole Bjørn Harang at de har nedprioritert omreisende tyvebander.

– Slike saker gir vi alltid høy prioritet, fordi vi øyner mulighet til å ta personer som ofte har mange kriminelle forhold på rullebladet.

Ole Bjørn Harang

Operasjonsleder Ole Bjørn Harang sier de utenlandske tyvebandene består av spesialiserte folk med stort nedslagsfelt.

Foto: Remi Sagen / NRK

– Men Sjøholt sier dere har avvist ham de siste fem-seks gangene han har meldt inn tyveri?

– Det er dessverre noen ganger vi ikke har mulighet til å komme med en gang. Vi vil likevel at folk fortsetter å gi oss tips om kriminelle handlinger, som kan gi oss bedre grunnlag for å ta disse bandene, sier Harang

Han sier politiet har god oversikt over såkalte mobile vinningskriminelle, men understreker at de er en utfordrende gruppe med stort nedslagsfelt.

– Før var det bare fantegutten i gata som stjal fra kiosken, men nå har vi med spesialiserte kriminelle å gjøre. Det gir oss litt av et puslespill, sier operasjonslederen.

– Kom og hent tyvegodset

Jan Henriksen er en av skraphandlerne som har vært i kontakt med de tyverimistenkte rumenerne.

Henriksen forteller at han ved to tilfeller har kjøpt varene deres, men at han ikke har tatt imot penger for handelen.

– I henhold til den nye bokføringsloven er det totalt slutt på kontantkjøp hos oss. Vi har isteden utstedt to vektsedler for henholdsvis 1.300 og 764 kroner, og vi så ikke noen grunn til å slå alarm for dårlig skrap av liten verdi, sier han.

Skraphandleren forteller at de ellers sikrer seg mot handel av tyvegods ved å kreve dokumentasjon på varene, og sier de kobler inn politi dersom de får inn større mengder som ikke kan gjøres rede for.

– Vil dere være ekstra på vakt etter denne episoden?

– Altså, vi har våre rutiner, og i dette tilfellet har vi ikke utbetalt noe som helst. Eieren står fritt til å komme og hente varene hvis han vil, sier Henriksen.

Massiv støtte

Sjøholt kan ellers fortelle at han har mottatt massiv støtte i kjølvannet av helgens episode.

– Telefonen sluttet ikke å ringe før 01.30 lørdag kveld, og jeg har fått flere støtteerklæringer fra både Sverige, Magnor, Hitra og Ler i Trøndelag. Vi fikk til og med tilsendt en blomsterbukett fra et transportfirma i Ålesund som har opplevd lignende tyverier, sier Sjøholt.

Han forteller også at 93 prosent av responsen på Facebook er av positiv art, og at han aldri hadde ventet så mye støtte.

– Alle jeg har snakket med har hatt de samme problemene som oss - folk som reiser rundt og stjeler alt de kommer over.

Faksimile kommentarer knust bil 2

– Vi har mottatt massiv støtte via telefon og sosiale medier. Et transportfirma i Ålesund sendte oss til og med blomster, sier Ola Sjøholt.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL