NRK Meny
Normal

Avfallsplass i Sykkylven har flere avvik

Fylkesmannen har avdekket flere avvik ved avfallsanlegget på Jarnes i Sykkylven. Miljøstasjonen som begynte å brenne to ganger denne uka, har lagret for mye avfall over lang tid.

Brann i Sykkylven

Det begynte å brenne på avfallsplassen på Jarnes både onsdag og fredag denne uken.

Foto: Joakim Fylling

Etter bekymringsmeldinger fra Sykkylven kommune var Fylkesmannen på uanmeldt inspeksjon på Miljøkvalitet på Jarnes i Sykkylven i desember i fjor.

Det ble da avdekket fire avvik:

  • Virksomheten har manglende journalføring
  • Virksomheten har lagret for mye avfall samtidig på området
  • Virksomheten har lagret avfall lenger enn tillatt
  • Mengde avfall har oversteget anleggets kapasitet til forsvarlig håndtering

– Kommunen var bekymret fordi det hadde begynt å hope seg opp med avfall, derfor sjekket vi det ut, sier fagansvarlig, Anne Melbø, hos Miljøvernavdelinga.

Denne uka begynte det å brenne to ganger på avfallsplassen.

– Brannfaren blir større

Anne Melbø

Fagansvarlig, Anne Melbø hos Miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen.

Foto: Privat

Virksomheten har til sammen lagret 6250 tonn med avfall. Dette er mer enn det som nåværende tillatelse gir, står det i rapporten.

Det største problemet med å ha avfallet lagret lenger enn tiltatt, er at å kvitte seg med avfall koster penger. Selskapet sparer dermed penger når søppelet er lagret på plassen, ifølge Melbø.

– En annen fare er nettopp dette med brann. Hvis det begynner å brenne så er faren større, jo mer avfall som ligger der. Brannfaren blir større jo mer avfall som er lagret.

Melbø sier avvikene opprinnelig skulle være ryddet opp i innen 30.04.2015, men selskapet klarer ikke å holde den fristen, så den vil bli utsatt. Hun sier likevel at bedriften har vist vilje til å fjerne avfallet.

Da rapporten ble skrevet, var det ikke vurdert noen stor forurensningsfare med tanke på avvikene, men det er likevel vesentlig at bedriften rydder opp.

– Bedriften kan bli stengt hvis ikke.

Brannårsak

– Det er beklagelig at vi har passert over den mengden vi har lov til, sier daglig leder Olav Tenden i Miljøkvalitet AS.

Ifølge politiet er brannårsaken ikke kjent, og Tenden svarer dette på om det har noe med mengden avfall å gjøre.

– Brannen som startet onsdag skal ha skjedd i nærheten av det elektriske styringsanlegget, så den har nok med en elektriske feil å gjøre. Den andre brannen vet jeg ikke. Den har sannsynligvis oppstått fordi den andre ikke var skikkelig slukket.

Tenden sier de arbeider med å rette opp i avvikene og at mye avfall allerede er tatt bort.

Brann i Sykkylven fredag

Det begynte å brenne igjen i Sykkylven fredag. Politiet vurderte evakuering på grunn av mye røyk.

Foto: Odd Tarberg