Avdødes bror: – Tiltaltes anger lindrer ikke tapet vårt

FROSTATING LAGMANNSRETT (NRK): Broren til avdøde Preben Mikael Dimmen sier familien har problemer med å forstå det voldsomme sinnet den tiltalte 27-åringen slapp løs den skjebnesvangre oktobernatten i 2013.

Preben Dimmen

DREPT: Det var natt til tirsdag 29. oktober 2013 at den tiltalte 27-åringen tok seg inn i leiligheten til hans tidligere kjæreste på øya Dimna, og påførte Preben Mikael Dimmen (27) livstruende skader etter vold med en flaske.

Foto: Montasje

Etter at juryen i Frostating lagmannsrett fant tiltalte skyldig i forsettlig drap - slik 27-åringen også ble i tingretten i mars - tok avdødes bror plass i vitneboksen.

Ulstein rettssak - Ankesak

Bistandsadvokat Inger-Marie Sperre tilstede i lagmansretten på ankesakens første dag. Bak aktor Jogeir Nogva og forsvarer Torgeir Hovland Langva.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Han fortalte om en tung og vanskelig tid for familien etter at Preben Mikael Dimmen mistet livet etter volden han ble utsatt for et drøyt år tilbake.

I sovende tilstand opplevde Dimmen at tiltalte gikk løs på ham med ei flaske.

27-åringen har tidligere i retten fortalt at det svartnet for ham da han så Dimmen ligge i sengen til sin ekskjæreste, sammen med sin egen sønn.

Tiltalte har i etterkant uttrykt sterk anger over handlingen ved flere anledninger. Under påsyn av lagmannsretten, fortalte avdødes bror at de har liten forståelse for sinnet som ble sluppet løs denne oktobernatten.

Uforståelig sinne

– Han ble drept mens han lå og sov, og ikke kunne forsvare seg. Det er et viktig moment. Det sinnet som åpenbart har vært i sving har ikke vært mulig å tøyle, noe som er veldig uforståelig, sier broren.

Han sier at tiltaltes uttrykk for anger ikke lindrer familiens tap.

– Vi kunne heller tenkt oss svar på hvordan man i det hele tatt kan sette seg selv i slike omstendigheter. Å ruse seg, og oppsøke en slik situasjon....

På spørsmål fra bistandsadvokat Inger-Marie Sperre om hvordan dødsfallet har påvirket foreldrene, svarer broren at Dimmen fortsatt er høyt elsket av alle sine nærmeste.

– Vi er en sterk familie som har vonde, men også gode dager. Sorgen kommer til uttrykk i en del gråt, sinne og melankoli, men vi vet at Preben ville ha ønsket at vi skulle fylle hverdagen vår med mest mulig glede, sier han.

– Grusomt

Selv sier broren at han ofte tenker på sin egen to år gamle datter, som aldri vil få lære onkelen sin å kjenne.

Ulstein rettssak - Ankesak

Også under denne ukens ankesak viser tiltalte sterk anger over det han har gjort.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det er fryktelig vanskelig å stagge savnet etter lillebror. Han skulle stifte familie, og det vi lurer mest på er hvordan det hadde vært å leve videre sammen med ham.

Dommer Ivar Sølberg lurte også på hvordan det har vært for familien å følge ankesaken i lagmannsretten.

– Jeg har ikke noe annet ord enn grusomt, ettersom vi har fått vite i detalj hvordan volden har skjedd. Samtidig er det godt å vite at saken får en skikkelig og rettferdig håndtering, og vi håper dommen fra tingretten blir stående, avslutter broren.

Tiltalte ble i mars dømt til 15 års fengsel og 400.000 kroner i erstatning for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. På slutten av ankesaken fant juryen mannen atter en gang skyldig i forsettlig drap.

Fredag skal aktor, forsvarer og bistandsadvokat argumentere for lengden på straffen og erstatning.