Hopp til innhold

Aurora mistet moren i krig: – Jeg er først og fremst stolt

Mange har måttet bøte med livet siden kampen mot terror startet i 2001. En av dem var FN-soldaten Siri Skare. Nå forteller datteren om savnet av moren.

Aurora mistet moren i krig

– Hun sa alltid at jeg ikke skulle tro jeg var noe dårligere enn guttene. Jeg skulle tvert imot være likestilt, og tro at jeg kunne gjøre det enda bedre enn dem, sier Aurora Skare Haavaag når hun minnes moren.

– Jeg tenker ofte at jeg skulle svart nei, da hun spurte meg om det var greit at hun dro. Da kunne min verden sett ganske annerledes ut i dag, sier Aurora Skare Haavaag (16).

Hun føler sorg, men også stolthet når hun forteller om moren Siri Skare, oberstløytnanten som ble landets første kvinnelige militærflyger i 1984.

Siri Skare

DREPT: Siri Skare ble skutt sammen med seks andre under et opprør i Mazar-e Sharif 1. april 2011.

Foto: Forsvaret

De siste årene tjenestegjorde Skare som FN-soldat, med mål om å bidra med hjelp og støtte til folk i nød og krigsherjede land.

1. april 2011 gikk det galt under et opprør i byen Mazar-e Sharif.

Sammen med seks andre ble Skare skutt. I Norge satt datteren Aurora, som den gang var 13 år gammel.

Under Bjørnsonfestivalen i Molde fredag, fortalte Aurora og søsteren hvordan de opplevde å miste moren i kampens hete.

– Hadde avtalt å snakkes på Skype

– Vi tenkte at det kunne ikke være mamma, sier Aurora fra scenen når hun forteller om minuttene etter det ble kjent at nordmenn hadde blitt skutt i Afghanistan.

– Vi hadde avtalt å snakkes på Skype den kvelden, men da jeg logget meg på så at hun ikke var pålogget.

Det gikk ikke lang tid før den tragiske beskjeden nådde hjemlandet. Siri Skare hadde mistet livet i sin midtøsten-tjeneste.

(Saken fortsetter under bildet)

– En av de tyngste avgjørelse man kan ta

Dermed ble Skare blant dem som betaler den høyeste prisen når myndighetene sender våre landsmenn ut i krig og konfliktområder.

Kjell Magne Bondevik

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sier det var utrolig tungt å sende norske soldater til krigsherjede Afghanistan i 2001.

Foto: Brede Røsjø / Øyvind Berge Særbjørnsen / NRK

Til stede på Bjørnsonfestivalen var også tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik.

Fredag fortalte han hvor tungt det var å ta beslutningen om å sende norske soldater til Midtøsten da krigen mot terror brøt ut i 2001.

– Det er en av de tyngste avgjørelsene man kan være med på. Jeg takker dem for å ha vært med i kampen mot terror, som i noen tilfeller også må bekjempes med våpen for å unngå at flere menneskeliv går tapt, sier Bondevik til NRK.

Kjente på morens frihet

Aurora Skare Haavaag

– Jeg tenker ofte at jeg skulle svart nei, da hun spurte meg om det var greit at hun dro, sier Aurora Skare Haavaag (17).

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / Brede Røsjø / NRK

Nå lever Aurora og søsteren videre med minnet om ei mor som ikke var som alle andres.

– Egentlig er jeg først og fremst stolt, sier hun.

I forrige uke prøvde hun å hoppe i fallskjerm for aller første gang. Da fikk hun kjenne på den friheten hun visste at moren elsket.

– Hun sa alltid at jeg ikke skulle tro jeg var noe dårligere enn guttene. Jeg skulle tvert imot være likestilt, og tro at jeg kunne gjøre det enda bedre enn dem, sier Aurora.