NRK Meny
Normal

– Vi må lære neste generasjon det som er rett, ikke det som er lurt

Arne Tunheim fra Giske mottok fylkeskulturprisen for 2015 da fylkestinget ble åpnet i Molde tirsdag.

Arne og Sylvi Tunheim

Vinneren av fylkeskulturprisen Arne Tunheim sammen med kona Sylvi.

Foto: Trond Vestre / NRK

Arne Tunheim har et mangeårig og bredt kulturengasjement bak seg. Blant annet han han stått i spissen for Giskespelet som blir arrangert annet hvert år. Tunheim har også vist et stor engasjement for museene.

– Følelsen av å skape noe som er større enn meg selv

Prisvinneren selv ble svært overrasket da han fikk høre at han skulle motta fylkeskulturprisen.

– Det er en veldig stor ære. Når jeg vet hvor mange flotte personligheter som har mottatt denne prisen så blir jeg ydmyk, sier Arne Tunheim.

– Hva synes du selv har vært det viktigste i ditt kulturelle virke?

– Følelsen av å skape noe som er større enn meg selv i lag med andre. Giske-spelet er vel toppen, sier Tunheim.

Kampen for rettferdighet og frihet

Marit Krogsæter, Arne Tunheim og Jon Aasen

Leder i fylkeskulturutvalget, Marit Krogsæter og fylkesordfører Jon Aasen sammen med prisvinneren.

Foto: Trond Vestre / NRK

Etter at han mottok prisen lot Arne Tunheim politikerne få et innblikk i hans liv og virke. De ble med på en reise der kampen for rettferdighet og mot apartheid var en svært viktig del av hans politisk oppvåkning og engasjement.

– Jeg ble selv veldig sterkt utfordret når jeg opplevde sangen og drømmene til folk som kjempet for frihet, ikke minst de svarte i Sør-Afrika. Jeg kunne ikke begripe som barn at noen kunne nekte dem det. Jeg leste Onkel Toms hytte og fikk vel min politiske oppvåkning gjennom borgerrettsbevegelsen og kampene i USA. Senere kom Sør-Afrika og Mandelas kamp. Dette gjorde at jeg ble politisk engasjert og samtidig ønsket jeg som lærer å bringe dette videre til neste generasjon, sier Arne Tunheim til NRK.

– Vi må blankpusse verdiene hele tida

Men Arne Tunheim legger ikke skjul på at de verdiene som skapte hans engasjement, og som har vært viktig i hans virke, er verdier som kan gå tapt.

– Ja, absolutt. Vi må blankpusse dem hele tida. Det var vel Jakob Jervell som sa det en gang at et samfunn som lærer neste generasjon det som er lurt istedenfor det som er rett, må ansette flere politi enn lærere, sier Arne Tunheim.

– Jeg opplever at vi lever i gode samfunn, men polariseringa vokser. Jeg kunne ikke begripe at de hvite i Sør-Afrika kunne sitte på sin høye hest og nekte andre mennesker rettigheter, eller at de kristne i USA kunne sitte på sin høye hest å nekte slavene å bli fri. I dag opplever jeg at det er Europa som sitter på sin høye hest, sier Tunheim

Averøy-bedrift fikk miljøprisen

Miljøprisen ble delt ut til Averøy-selskapet Stranda Prolog som gjennom miljøprosjektet HeliXiR har forsøkt å finne metoder for bedre fiskevelferd og redusert medikamentbruk, og samtidig klart å forbedre produktkvaliteten og få ned kostnadene-

Prosessen skal redusere medikamentbruk med 90-98 prosent, samtidig som både lus og kjemiske stoffer kan samles opp for å gi en miljøgevinst.