Arbeidet med Ørsta kirke tar flere uker

Kirkeverge Arnstein Myklebust tror det vil ta to-tre uker før arbeidet med kirken i Ørsta er ferdig etter brannen som var i helgen.

Stillas i Ørsta kyrkje

Det tar tid å få Ørsta kirke i stand igjen etter brannen på lørdag. Flere skal ha sett en mann helle tennvæske på inngangspartiet og deretter tenne på. Mannen som er mistenkt i saka varetektsfengsles tirsdag ettermiddag.

Foto: Arnstein Myklebust

– Det er en god del arbeid. Både denne uken og deler av neste uke vil gå med på å få kirken i stand igjen. På litt spesielle ting vil det nok gå lenger tid, men jeg regner med at i løpet av to-tre uker så er vi ferdig med alt, sier kirkeverge Arnstein Myklebust i Ørsta tirsdagsmorgen.

Lørdag ble inngangspartiet til trekirken i Ørsta påtent og en mann ble pågrepet. Mannen i 30-åra som er mistenkt for å ha satt fyr på inngangspartiet kirken blir framstilt for varetektsfengsling tirsdagsettermiddag, på grunn av gjentakelsesfaren.

Allerede førstkommende lørdag er det etter planen konfirmasjon i kirka.

– Arbeidet med kirken blir ikke ferdig til helgen, men målet er det er brukbart slik at vi kan bruke det til konfirmasjonen. Vi skal ta en vurdering på det i løpet av dagen, sier han.

Mann fremstilles

Arnstein Myklebust

Kirkeverge Arnstein Myklebust utenfor den brannskadde kirka i Ørsta lørdag ettermiddag

Foto: Janne-Marit Myklebust

Brannen i Ørsta kirke på lørdag satte en støkk i mange og Myklebust sier en del har vært skremt av situasjonen.

– En påsatt brann i en kirke er ikke noe man forestiller seg skal skje, sier han.

Flere skal ha sett en mann helle tennvæske på inngangspartiet og deretter tenne på. Den mistenkte mannen ble først tatt hånd om av helsevesenet, men ble søndag satt i arrest.

Jobber for fullt

Kirkevergen har brukt helgen til å få oversikt over hvilke skader det er. Selve brannskaden er på inngangspartiet, men det har vært en del røyk inne i kirka.

– Eksperter fra Oslo konserveringsatelier er på plass og går gjennom alt av altertavlen og kirkekunsten og rengjør det. Polygon har i helgen holdt på med å rengjøre inne i kirken og i dag er det på plass en ny mann som skal gå over blant annet orgelet, sier Myklebust.

Tomt alter Ørsta kyrkje

Arbeidet med å få vasket kirken og få alt på plass igjen tar tid. Både altertavlen og kirkekunsten rengjøres, så det ser tomt ut på veggene.

Foto: Arnstein Myklebust