Hopp til innhold

Arbeiderpartiet vant skolevalget i Møre og Romsdal

Arbeiderpartiet er vinneren i skolevalget ved de videregående skolene i Møre og Romsdal.

Skoledebatt på Fagerlia videregående skole i Ålesund

Partiene har konkurrert om elevenes stemmer under skoledebattene. Her fra Fagerlia videregående skole i Ålesund.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det viser resultatene fra skolevalgene som Norsk Senter for Forskningsdata offentliggjorde tirsdag kveld.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 23,4 prosent i Møre og Romsdal. Ved skolevalget for fire år siden fikk Ap 17,1 prosent.

Stolt og glad

Eva Kvalø og Aurora Dimmen

Eva Kvalø og Aurora Dimmen Bratli i AUF er fornøyd med skolevalget

Foto: Håvard Ketil Sporsheim / NRK

Det er første gang at Arbeiderpartiet er størst ved skolevalgene i Møre og Romsdal i forbindelse med stortingsvalget. Partiet var også størst ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

– Jeg er så stolt og glad. Her er det mange som har gjort en innsats både i debattene, og som har stått på valgtorg, sier Eva Kvalø som representerte Ap i skoledebattene på Haram videregående skole og Fagerlia vidergående skole i Ålesund der partiet gjorde det sterkt.

– Det er valgdagen som gjelder

Helge Orten

Høyres toppkandidat Helge Orten er ikke fornøyd, men sier det er valgdagen som er viktig.

Foto: Trond Vestre / NRK

Høyre som gjorde et brakvalg i skolevalgene i 2013, går kraftig tilbake og får 18,2 prosent. For fire år siden var Høyre klart største ved skolevalgene i Møre og Romsdal med 32,2 prosent.

– Det er jo ikke et resultat jeg er helt fornøyd med. Resultatet for fire år siden var jo ekstremt bra, men jeg hadde iallefall håpet på over 20 prosent. Vi får ta det til etterretning og så er det valgdagen 11.september som gjelder, sier Høyres toppkandidat ved stortingsvalget i Møre og Romsdal, Helge Orten.

Fraværsregelen

Ett av temaene det har vært mye debatt om, er fraværsregelen på 20 prosent som regjeringen har innført. Fraværsgrensa på 10 prosent har ført til at fraværet i den videregående skolen har gått kraftig ned, men det er en regel som er omstridt.

Orten mener debatten om fraværeregelen har påvirket resulatet,

– Ja, det tror jeg. Vi har fått tilbakemelding fra ungdommene våre på at det var et hett tema i skoledebattene så det har helt sikkert påvirket resultatet noe.

Også Frp går tilbake sammenliknet med 2013-valget, og får 16,5 prosent. Men fremgangen er mindre enn det Høyre opplever. Men Frp er størst ved flere av skolene og har gjort et brakvalg ved Herøy vidergående skole der partiet fikk over halvparten av stemmene. Frp holder også stand som det største partiet ved Borgund videregående skole.

Sammenlikner vi med kommune- og fylkestingsvalget i 2015 er derimot endringene langt mindre. Da får både Ap, Høyre og Frp en liten fremgang.

De tre største byene

I de største byene vinner Høyre ved Molde videregående skole og Romsdal videregående skole,

I Kristiansund tar Arbeiderpartiet både Atlanten og Kristiansund videregående skole med stor margin.

Ved de videregående skolene i Ålesund er det Høyre som vinner ved Spjelkavik og Ålesund videregående skole mens Arbeiderpartiet tar Fagerlia videregående skole. Frp er størst ved Borgund videregående skole og ved Akademiet i Ålesund.

Høy valgdeltakelse

Valgdeltakelsen har vært høy ved årets skolevalg. Hele 85,9 prosent har stemt ved skolevalget i Møre og Romsdal. I følge Møre og Romsdal fylkeskommune er dette den høyeste valgdeltakelsen ved skolevalgene på 22 år.