Hopp til innhold

- Endelig har Atlanterhavsvegen blitt nasjonal turistveg

I dag ble Atlanterhavsvegen åpnet som nasjonal turistveg. 18 strekninger i landet får status som nasjonal turistveg i år.

Atlanterhavsvegen har blitt nasjonal turistveg.

Atlanterhavsvegen har blitt nasjonal turistvei. Foto: Ken Robert Haltvik/NRK

– Endelig kan vi vel si, omkring 15 år etter at vi begynte å jobbe med å få Atlanterhavsvegen til å bli nasjonal turistveg, så har den blitt kronet med tittelen, sier reiselivssjef i Destinasjon Molde og Romsdal, Kjell Gjerde.

Status som nasjonal turistveg

18 strekninger i landet får i år status som nasjonal turistveg. Det er Statens vegvesen som har valgt ut disse strekningene. I Møre og Romsdal er det to strekninger som får tittelen: Atlanterhavsvegen og Trollstigplatået.

Lørdag 9. juni var det markering av Atlanterhavsvegen sin nye status som nasjonal turistveg.

– Dette er en stor dag for alle som er glad i kystkultur, landskap og reiseliv, sier strekningsansvarlig for Atlanterhavsvegen, Grete Kongshaug.

Veteranbiler kjørte kortesje

Programmet startet med en omvisning ved Ergan Kystkultursenter i Bud.

– Etter det, kjørte vi strekningen i buss hvor det var med guide som fortalte om Atlanterhavsvegen. Det var veteranbiler som kjørte kortesje etter bussen. Vi hadde den offisielle markeringen. Der var det både hilsninger fra fylkesrådmannen, regionvegsjefen var der, ordførerne i Averøy, Fræna og Eide og reislivssjefer. I tillegg var det kulturinnslag, sier Grete Kongshaug.

Skaper internasjonal oppmerksomhet

Grete Kongshaug

- Atlanterhavsvegen får 10 på skalaen. Den er like flott i styggevær, sier strekningsansvarlig Grete Kongshaug.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

– Målet er å utvikle disse veiene til attraksjoner som skal friste turister til å besøke området og helst legge igjen penger. Utviklingen av nasjonal turistveg er et stort samarbeidsprosjekt. Statens vegvesen legger til rette med blant annet skilting og stoppunkt, kommunen skal legge til rette for næringsutvikling og reiselivet skal omsette dette til salgsbare reiselivsprodukt, sier Grete Kongshaug.

Kongshaug tror betegnelsen nasjonal turistveg vil ha mye å si for turismen.

– Nasjonal turistveg har vakt internasjonal oppmerksomhet. Det har fått omtale i utenlandske magasiner og destinasjonsselskapene bruker også dette i markedsføringen sin, sier Kongshaug.

– Hva får Atlanterhavsvegen på en skala fra 1 til 10?

– Det må blir 10 det. Grunnen til at den har fått en slik status er at den som kjører vegen får oppleve havet, kystlandskapet og kystkulturen. Så det er bare å reise ut på tur og benytte seg av finværet. Men så er jo Atlanterhavsvegen like flott i styggvær, så det er styggværsturisme også, sier Kongshaug.

Lørdag 16. juni åpner Trollstigplatået.