NRK Meny
Normal

Høgspent start på Grønn Fjord

Åpningen av Geirangers første ladestasjoner satte tonen da årets Grønn Fjord-konferanse ble åpnet ved Hotell Union i Geiranger onsdag formiddag.

Finn Nustad

Assisterende hotellsjef, Finn Nustad & co i aksjon med de nye ladestasjonene.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

«Sporlaus ferdsel - berre eit luftslott, eller spore til ei berekraftig utvikling?»

Det er de innledende ordene som fronter årets miljøkonferanse ved navn Grønn Fjord 2020 i Geiranger denne uken.

Onsdag og torsdag møtes en rekke miljøforskere, engasjerte, bedrifter og kommunale aktører for å drøfte hva man skal gjøre for å bevare miljøet.

Og det skjer i Geiranger - «indrefileten av natur i Fjord-Norge», som hotellsjef Sindre Mjelva ved Hotel Union så lyrisk betegner det.

– Må feie for egen dør

Katrin Blomvik

Prosjektleder Katrin Blomvik.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Ja, når vi lever denne indrefileten så må vi feie for vår egen dør, stå fram, og vise at vi vil satse på miljø, sier Mjelva til NRK.

Han sier ukens konferanse er en milepæl på veien for å nå målsetningene om sporløs ferdsel.

Møre og Romsdal fylkeskommune har bidratt i sponsingen av ladestasjonene, og lederen for fylkets miljøutvalg, Håvard Kongshaug sier de satser aktivt på ladestasjoner blant annet for å nå et spesielt mål:

– Vi ønsker at alle med el-bil skal kunne kjøre gjennom hele fylket, uten å gå tom for strøm. Denne typen biler kan også være en fin og miljømessig kontrast til alle skipene som ligger her på et år, sier Kongshaug.

Utenlandske foredragsholdere

Prosjektleder Katrin Blomvik sier hun håper konferansen kan være inspirerende for alle deltagerne. Derfor har arrangørene også hentet inn foredragsholdere fra det store utland.

Aktører både fra Østerrike, Danmark og andre land er på plass i Geiranger.

– Jeg er bare så utrolig stolt og glad over at vi har klart å samle 160 deltagere i Geiranger på en kald vinterdag i januar. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Blomvik.

Åpning ladestasjoner hotell union

Både leder i miljøutvalget i fylket, Håvard Kongshaug, hotellsjef Sindre Mjelva, samt en rekke tilskuere hadde samlet seg for å bivåne åpningen av ladestasjonene.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK