NRK Meny

Åpnet den nye parkeringstunnelen i Ålesund

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) og anleggsleder Erik Austnes klippet snora og åpnet den nye parkeringstunnelen i Ålesund fredag ettermiddag.

Åpning av Aksla parkering

Det nye parkeringsanlegget i Ålesund ble åpnet av ordfører Eva Vinje Aurdal og anleggsleder ERik Austnes. Arve Tonning som står i midten, har vært prosjektleder.

Foto: Trond Vestre / NRK
Trond Vestre
Journalist

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

– Det er nøyaktig 27 måneder siden arbeidet startet. Dette vil få stor betydning for Ålesund, sa prosjektleder Arve Tonning.

– Erik Austnes har vært anleggsleder for dette prosjektet. Dette er det siste anlegget han er leder for. Som en gest ønsker vi at han skal være med å klippe snora, sa Tonning.

Både politikere, representanter for næringslivet og mange skuelystne hadde møtt opp for å bivåne åpninga.

Parkering inne i byfjellet

Parkeringsanlegget som skal gi plass til 940 biler, er bygget inne i byfjellet Aksla. Totalt utgjør det 22.000 kvadratmeter med parkeringsplasser.

Anlegget strekker seg fra Kongens gate til Utstillingsplassen med innkjøring i Rådstugata / Kipervikgata og utkjøring i Einarvikgata / Kongens gate. Anlegget har fire utganger for gående.

åpning av Aksla parkering

Mange møtte opp for å delta på åpningen av parkeringstunnelen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Debatt

Det er ålesundsselskapet Brødrene Jangaard som står bak prosjektet som har kostet 224 millioner kroner.

Byggearbeidet har vært gjenstand for mye debatt på grunn av støy og problemer for naboene. Også butikkeierne har tidvis vært misfornøyd på grunn av parkeringsproblemer under arbeidet.

Men fra klokka 19 fredag kan den nye parkeringstunnelen bli tatt i bruk. Mange har forventninger til at parkeringstunnelen vil trekke flere kunder til Ålesund sentrum.

Siste video/lyd

Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.
Eit heilt spesielt forskingsprosjekt er i gang ved Runde i Herøy. Aldri før er det gjort ei så stor undersøkning med bruk av ny teknologi langs kysten for å kartlegge øko-miljøet. Målet er mellom anna å finne ut kvifor bestanden av toppskarv og lundefugl går så kraftig ned.