Åpnet den nye parkeringstunnelen i Ålesund

Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) og anleggsleder Erik Austnes klippet snora og åpnet den nye parkeringstunnelen i Ålesund fredag ettermiddag.

Åpning av Aksla parkering

Det nye parkeringsanlegget i Ålesund ble åpnet av ordfører Eva Vinje Aurdal og anleggsleder ERik Austnes. Arve Tonning som står i midten, har vært prosjektleder.

Foto: Trond Vestre / NRK
Trond Vestre
Journalist

– Det er nøyaktig 27 måneder siden arbeidet startet. Dette vil få stor betydning for Ålesund, sa prosjektleder Arve Tonning.

– Erik Austnes har vært anleggsleder for dette prosjektet. Dette er det siste anlegget han er leder for. Som en gest ønsker vi at han skal være med å klippe snora, sa Tonning.

Både politikere, representanter for næringslivet og mange skuelystne hadde møtt opp for å bivåne åpninga.

Parkering inne i byfjellet

Parkeringsanlegget som skal gi plass til 940 biler, er bygget inne i byfjellet Aksla. Totalt utgjør det 22.000 kvadratmeter med parkeringsplasser.

Anlegget strekker seg fra Kongens gate til Utstillingsplassen med innkjøring i Rådstugata / Kipervikgata og utkjøring i Einarvikgata / Kongens gate. Anlegget har fire utganger for gående.

åpning av Aksla parkering

Mange møtte opp for å delta på åpningen av parkeringstunnelen.

Foto: Trond Vestre / NRK

Debatt

Det er ålesundsselskapet Brødrene Jangaard som står bak prosjektet som har kostet 224 millioner kroner.

Byggearbeidet har vært gjenstand for mye debatt på grunn av støy og problemer for naboene. Også butikkeierne har tidvis vært misfornøyd på grunn av parkeringsproblemer under arbeidet.

Men fra klokka 19 fredag kan den nye parkeringstunnelen bli tatt i bruk. Mange har forventninger til at parkeringstunnelen vil trekke flere kunder til Ålesund sentrum.

Siste video/lyd

Ein fem år lang krangel etter rehabilitieringa av Freifjordtunnelen, hamnar no i forliksrådet. 
Statens vegvesen meiner ei svakheit i plastduken som ble laga, kan gi ekstrakostnader i hundremillionar-klassen.
Ålesund kommune har kome på kant med delar av kulturlivet i byen. Då det kom fram at mellom andre Matfestivalen ikkje lenger får halde til på sin tradisjonelle plass midt i sentrum - har mange års irritasjon kome til overflata.
Utdanninga for fagarbeidarane i maritim industri kan bli endra. Ei fersk masteroppgåve konkluderer blant anna med at ein må sjå på heile utdanningsløpet - og at haldninga til yrkesfaga må bli betre.