Vil droppe bompenger etter at bommene er satt opp

Samferdselsdepartementet åpner nå for en prøveordning uten bompengebetaling på omkjøringsvegen rundt Tresfjorden. Et merkelig tidspunkt, mener bomselskapet.

Tresfjordbrua

BOM: Prøveordningen går ut på at man ikke må betale for å kjøre gjennom Tresfjorden, men bare for å bruke den nyåpna brua.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

I en pressemelding torsdag ettermiddag skriver departementet at de vil droppe bompenger på omkjøringsvegen rundt Tresfjorden i Vestnes. Den nye Tresfjordbrua ble åpna i slutten av oktober i år.

– Vi har merket oss at det er noe lokal misnøye med det bompengeopplegget som nylig er satt i verk for Tresfjordbrua, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, som har sendt et brev til fylkeskommunen om prøveordninga.

– Merkelig tidspunkt

Roald Fiksdal

Roald Fiksdal, styreleder i bompengeselskapet. Han reagerer på at nyheten fra departementet kommer etter at bommene er satt opp.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Å eventuelt droppe bom på omkjøringsvegen betyr tapte inntekter for bomselskapet. Styreleder Roald Fiksdal i bompengeselskapet Eksportvegen reagerer på at dette kommer nå.

– Det forundrer meg at dette ikke kom før vi satte opp bommene og ordnet brikker til dem som bor rundt fjorden, sier han.

Fiksdal er overraska over at departementet ønsker å gjøre dette nå. Han forteller at dette er et tema som har vært diskutert i flere år.

– Dette kunne ha vært ordna opp i lenge før bommene ble satt opp. Det fører ikke til noe ekstraarbeid, men i verste fall vil det bli lengre nedbetalingstid, sier han.

Misnøye

Solvik- Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpner for å droppe bompenger på vegen rundt Tresfjorden.

Foto: Skolt, Henrik / NTB scanpix

I brevet til fylkeskommunen vises det til at dagens bompengeordning betyr at det for kjøring rundt fjorden skal betales bompenger bare i tilfeller der begge bomstasjonen ved Tresfjorden passeres i løpet av én time.

Opplegget ble utformet slik for å ivareta hensynet til lokalbefolkningen rundt fjorden. Samferdselsdepartementet har registrert at det likevel er noe lokal misnøye med et slikt opplegg.

– Med en prøveordning imøtekommer vi kritikk fra lokalbefolkningen rundt Tresfjorden, samtidig som vi opprettholder et bomfritt alternativ for befolkningen i Vågstranda ved kjøring rundt fjorden, skriver ministeren.

Siste video/lyd

Til helga er det seriestart i Eliteserien 2017. I dag sender NRK Møre og Romsdal fra stadion i Ålesund.
Gassanlegget på Nyhamna har dei siste ti åra tilført statskassa 325 milliardar kroner.
No blir anlegget bygd om til å bli eit gassknutepunkt.
Ved Hjørundfjordheimen på Sæbø i Ørsta har tatt i bruk ein ny sykkel. Dette set bebuarane stor pris på.
No har det blitt lettare å kome seg ut.