NRK Meny

Vil droppe bompenger etter at bommene er satt opp

Samferdselsdepartementet åpner nå for en prøveordning uten bompengebetaling på omkjøringsvegen rundt Tresfjorden. Et merkelig tidspunkt, mener bomselskapet.

Tresfjordbrua

BOM: Prøveordningen går ut på at man ikke må betale for å kjøre gjennom Tresfjorden, men bare for å bruke den nyåpna brua.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

I en pressemelding torsdag ettermiddag skriver departementet at de vil droppe bompenger på omkjøringsvegen rundt Tresfjorden i Vestnes. Den nye Tresfjordbrua ble åpna i slutten av oktober i år.

– Vi har merket oss at det er noe lokal misnøye med det bompengeopplegget som nylig er satt i verk for Tresfjordbrua, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen, som har sendt et brev til fylkeskommunen om prøveordninga.

– Merkelig tidspunkt

Roald Fiksdal

Roald Fiksdal, styreleder i bompengeselskapet. Han reagerer på at nyheten fra departementet kommer etter at bommene er satt opp.

Foto: Gunnar Sandvik/NRK

Å eventuelt droppe bom på omkjøringsvegen betyr tapte inntekter for bomselskapet. Styreleder Roald Fiksdal i bompengeselskapet Eksportvegen reagerer på at dette kommer nå.

– Det forundrer meg at dette ikke kom før vi satte opp bommene og ordnet brikker til dem som bor rundt fjorden, sier han.

Fiksdal er overraska over at departementet ønsker å gjøre dette nå. Han forteller at dette er et tema som har vært diskutert i flere år.

– Dette kunne ha vært ordna opp i lenge før bommene ble satt opp. Det fører ikke til noe ekstraarbeid, men i verste fall vil det bli lengre nedbetalingstid, sier han.

Misnøye

Solvik- Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen åpner for å droppe bompenger på vegen rundt Tresfjorden.

Foto: Skolt, Henrik / NTB scanpix

I brevet til fylkeskommunen vises det til at dagens bompengeordning betyr at det for kjøring rundt fjorden skal betales bompenger bare i tilfeller der begge bomstasjonen ved Tresfjorden passeres i løpet av én time.

Opplegget ble utformet slik for å ivareta hensynet til lokalbefolkningen rundt fjorden. Samferdselsdepartementet har registrert at det likevel er noe lokal misnøye med et slikt opplegg.

– Med en prøveordning imøtekommer vi kritikk fra lokalbefolkningen rundt Tresfjorden, samtidig som vi opprettholder et bomfritt alternativ for befolkningen i Vågstranda ved kjøring rundt fjorden, skriver ministeren.

Siste video/lyd

Mange geitebønder i landet vil ha den elektriske geiteklaven til Gjemnesbedrifta Nofence. Produksjonen pågår for fullt, men geiteklaven er enno ikkje godkjend. Gründerbedrifta treng beitesesongen 2017 for å gi Mattilsynet dokumentasjonen dei krev.
Dei fleste har meir enn nok med å SJÅ utfor kanten på den hundre meter høge Zakariasdammen i Tafjorden på Sunnmøre.
Men det finst folk som vil betale for å få seg ein luftig tur. Og frå neste veke av kan dei gjere akkurat dét...
Fiskesperra som skal redde den nasjonale lakseelva Driva, blir slakta av ekspertar på behandling av gyrosmitte. Miljødirektoratet er ansvarleg for prosjektet til seksti millionar kroner. Dei meiner det trengst berre små justeringar.