NRK Meny
Normal

Åpner døra for landkommunene

Politikerne i Haram vil ha med seg et alternativ med bare landkommuner i det videre arbeidet med kommunereformen.

Vebjørn Krogsæter

Ordfører i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp, ønsker en bred og åpen proses.)

Foto: Trond Vestre / NRK

Saken kommer opp i kommunestyret førstkommende torsdag der politikerne skal gjøre et retningsvalg.

Kommunestyret har tidligere vedtatt at Haram bare skal forhandle om en regionkommune der Ålesund er med, og har sagt nei til landkommunealternativet.

Stemninga blant folk

Men nå blir den døra åpnet igjen, sier ordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) som tror dette vil få flertall.

– Det er andre politikere som har kommet inn, delvis i allefall, og det er første gang etter valget at dette er blitt vurdert på denne måten. I styringsgruppa kom det forslag om å ta det inn igjen, og jeg har opplevd både på folkemøter og i stemninga blant folk at mange opplever at dette alternativet ble parkert for tidlig, sier Vebjørn Krogsæter.

– Så det er for å åpne opp ei dør og invitere til samtaler for å eventuelt se om det kan være grunnlag for et slikt alternativ, sier Krogsæter.

Vebjørn Krogsæter, Eva Vinje Aurdal og Dag Olav Tennfjord

Ordføreren i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp), ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap) og ordføreren i Skodje, Dag Olav Tennfjord (H).

Foto: Trond Vestre / NRK

Men om dette alternativet skal vinne frem er avhengig av hva de øvrige landkommunene velger å gjøre. Arbeidsgruppa i Skodje har konkludert med at Skodje bør gå mot Ålesund som en del av en stor regionkommune, og rådmannen i Ørskog har trukket samme konklusjon. Formannskapet i Vestnes har sammenslåing med landkommunene på Sunnmøre som ett av alternativene, men da med Helland i Vestnes som kommunesenter.

Avgjørende

Hva Haram til slutt velger å gjøre kan bli helt avgjørende for kommunestrukturen rundt Ålesund.

Men ordføreren i Haram understreker at åpninga mot landkommunene ikke innebærer at en regionkommune med Ålesund er valgt bort.

– Som ordfører er jeg opptatt av at vi skal ha en åpen prosess helt til vi skal bestemme oss. Det å åpne opp for dette alternativet betyr ikke at vi sier nei til noe annet. Det er bare for å få en enda bredere vurdering, og at folk rundt om i kommunen skal oppleve at politikerne tar deres bekymringer på alvor, sier Vebjørn Krogsæter.

Tror på flertall for folkeavstemning

Et annet spørsmål som skal opp under kommunestyremøtet førstkommende torsdag er om det skal gjennomføres folkeavstemning om det vegvakget Haram kommune skal gjøre.

– Det blir trolig flertall for folkeavstemning. Senterpartiet er helt klar på at det skal være folkeavstemning, og at det skal være 16-års grense. Jeg oppfatter det slik at både Arbeiderpartiet, Venstre, KrF og Miljøpartiet vil støtte det. Det håper jeg får flertall for det er svært viktig for oss at det er folket som skal avgjøre dette, sier Krogsæter.