Nå åpner «Knutepunktet» for eks-fanger

I dag åpner Røde Kors i Ålesund et nytt tilbud for straffedømte som er ferdig med soning.

Lokalet Knutepunktet til Røde Kors i Ålesund

KNUTEPUNKTET: Her kan lokalforeninger låne utstyr til aktiviteter, holde møter, sosiale sammenkomster, kurs eller bare stikke innom for en kopp kaffe og en prat.

Foto: Røde Kors

I det nye lokalet «Knutepunktet» i Ålesund skal eksfanger få bedre oppfølging.

– Vi har sett behov for det og har hatt lyst til å starte det lenge, sier Espen Ellefsen i Røde Kors.

Trygt tilbud

Espen Ellefsen i Røde Kors

Espen Ellefsen i Røde Kors forteller om «Knutepunktet» som blir base for «Nettverk etter soning».

Foto: Lena Høyberg / NRK

Han forteller at det ikke finnes så mange tilbud for tidligere innsatte. Han mener å ha et trygt og tilgjengelig møtelokale er kjempeviktig.

– Hva vil dette ha å si for tidligere straffedømte?

– Vi har drevet med prosjektet «Nettverk etter soning» i ti år i Oslo, og et av rådene fra dem var at vi trengte et lokale tidlig. Slik at vi både er tilgjengelige for målgruppa vår, og at terskelen er lav for at de skal stikke innom, sier Ellefsen.

Røde Kors vil tilby tjenester for alle, både i grupper og oppfølging med hver enkelt.

– Behovene til folk er veldig forskjellige. Noen sliter med sosial angst, og kan syns det er vanskelig å gå på kafe, og da blir det et mål i seg selv. Mens andre har mål om å gå på en høy fjelltopp eller sykle en lang tur, sier han.

Åpner for alle

Lokalet Knutepunktet for Røde Kors i Ålesund

Lokalet er ikke bare for straffedømte. Det vil også bli brukt av Røde Kors sin aktivitetsgruppe, og andre grupper innenfor organisasjonen.

Foto: Røde Kors

«Knutepunktet» ligger i Nedre Strandgate i Ålesund. Midt i byen og lett tilgjengelig. I dag klokka 12 åpner de dørene for tidligere innsatte.

– Vi prøver å sy et opplegg som er bygd på interessene til deltakerne, også har vi frivillige som står klare til å følge opp, sier han.

Lokalet er ikke bare for straffedømte. Det vil også bli brukt av Røde Kors sin aktivitetsgruppe, og andre grupper innenfor organisasjonen.

Nesten hvem som helst kan melde seg som frivillige på «Knutepunktet». Men det stilles en del krav.

– De frivillige skal være 25 år, og vi har krav om personen er egnet til oppgavene eller ikke. Det er kanskje ikke alle som egner seg, men da har vi alltid en annen Røde Kors-aktivitet de kan bli med på.