NRK Meny
Normal

Ap-nei til ett felles sykehus

Fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Arbeiderparti sa lørdag nei til ett felles sykehus for Nordmøre og Romsdal.

Fylkesårsmøte Møre og Romsdal Arbeiderparti

Fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Arbeiderparti sa nei til ett felles sykehus for Nordmøre og Romsdal.

Foto: Trond Vestre / NRK

Nesset Ap foreslo en uttalelse som gikk inn for ett sykehus for Nordmøre og Romsdal, men forslaget fikk bare 11 stemmer.

Dermed fikk styret overveldende støtte for forslaget til uttalelse om at det forsatt skal være fire sykehus med akuttfunksjoner i Møre og Romsdal.

Det skjedde etter en lang og tildels følelsesladd debatt der regjeringen som var representert med kulturminister Annikken Huitfeldt, måtte kritikk for løftebrudd.

- Stopp galskapen

Harald Stokke

Harald Stokke, Kristiansund Ap.

Foto: Trond Vestre / NRK

Harald Stokke fra Kristiansund Arbeiderparti pekte på løfter som tidligere er gitt av regjeringen om at sykeshuet i Kristiansund skal bestå.

Men onsdag skal styret i Helse Nordmøre og Romsdal behandle et forslag om å samle fødetilbudet og de kirurgiske akuttfunksjonene i Molde.

- Stopp galskapen. Folk er svært opprørt. Frustrasjonen er stor over brutte løfter. Jeg ser med gru på neste valg, sa Harald Stokke.

Stokke krevde at styrets behandling av saken blir utsatt så lenge utredningsarbeidet pågår. Helseministeren har bedt om at flere alternativer blir utredet, blant annet ett felles sykehus for Nordmøre og Romsdal.

. Også Bjarne Elde fra Kristiansund Ap mente at saken bør utsettes. Han reagerer sterkt på at det hele tiden kommer omkamper og nye utspill.

- Dersom vi håndterer denne saken feil kan det gjøre uopprettelig skade, sa Elde.

Hard kritikk

Kåre Ellingsgård

Kåre Ellingsgård, Molde Ap.

Foto: Trond Vestre / NRK

Ap-veteran og tiligere fylkesrådmann Kåre Ellingsgård rettet hard kritikk mot regjeringen, både for energipolitikken og i sykehussaken. Ellingsgård trakk linjene tilbake til 2001.

- Da forlot Ap-regjeringen det som var Arbeiderpartiets politikk, og realiserte isteden Høyre og FrP sin politikk, sa Ellingsgård.

- Det som skjer nå er det omvendte av det statsministeren lovet i 2005, sa Ellingsgård som ikke har mye til overs for å utrede ett felles sykehus i Nordmøre og Romsdal.

- Svært beklagelig

Men Kristiansund Ap fikk så hatten passet av Randi Torve fra Sunndal Ap.

Torve krevde at Nye Molde sykehus må bygges som planlagt, dvs. på Eikrem i Molde. Hun mener prosessen har vært skadelig for partiet og at velgere snur Arbeiderpartiet ryggen.

- Det er svært beklagelig at ordførerne på Nordmøre har krevd en stans i prosessen, sa Torve.

Ber om utsettelse

Hans Lauritzen

Hans Lauritzen, Aure Ap.

Foto: Trond Vestre / NRK

Hans Lauritzen fra Aure Ap la frem forslaget der fylkesårsmøte krever at styret i Helse Nordmøre og Romsdal utsetter behandlingen av funskjonsfordelingen mellom sykehusene i Molde og Kristiansund.

Forslaget fra Lauritzen fikk klart flertall på fylkesårdmøtet

Ett av hovedargumentene for en slik utsettelse er at helseministeren har bedt om å få utredet flere alternativer, noe som krever en høringsrunde.

- Det blir helt feil av styret å fatte vedtak om dette nå før høringsrunden er avsluttet, sa Hans Lauritzen