Hopp til innhold

Vurderer nye løsninger for å få bukt med lovbrudd til sjøs

Fiskeridirektoratet har intensivert inspeksjonene av teiner langs kysten de siste fire årene. Så langt ser de ingen tegn til bedring. – Vi må finne andre løsninger, sier oppgitt inspektør.

Fiskeridirektoratet inspiserer teiner i Ellingsøyfjorden i Ålesund kommune.
Foto: Oda Flatnes / NRK

I Ellingsøyfjorden er det blikkstille, og langt borte bader Ålesund i morgensol. Det er lite som minner om lovbrudd, anmeldelser og fengselsstraffer, men under havoverflaten har Fiskeridirektoratet avdekt rekordmange lovbrudd.

Inspektør Jim Anders Edvardsen og kollegaene hans har skrevet over 400 anmeldelser på ulovlige teiner, hittil i år.

– Jeg kan dessverre ikke si at det er så mye bedre nå enn det var for fire år siden. Det er forferdelig mange teiner som blir beslaglagt, sier han.

Fiskeridirektoratet på inspeksjon i Ellingsøyfjorden.

MÅ EN ENDRING TIL: Ettersom inspeksjoner alene ikke fører til bedring, vil både myndighetene og selgere av fiskeutstyr få til en endring.

Foto: Oda Flatnes / NRK

Foreslår nye løsninger

Edvardsen tror de må se andre veier for å minske antallet ulovlige teiner.

– Jeg tenker at vi burde oppsøke produsentene og utsalgsstedene, og begynne der. At de kanskje selger teiner som er lovlig.

Edvardsen tror det er flere grunner til at situasjonen ikke bedrer seg. Han oppfordrer folk til å sette seg inn i lovverket, men forteller at en del av problemet er at mange av teinene som er til salgs er ulovlige.

– Nå er det slik at om folk drar og kjøper teiner i full fart og hiver de ut på sjøen, så har de gjort noe ulovlig i forhold til havressursloven, sier han.

Jim Anders Edvardsen i Fiskeridirektoratet på inspeksjon i Ellingsøyfjorden utenfor Ålesund.

LOGGFØRER: Alle advarsler og lovbrudd dokumenteres grundig av inspektør Jim Andreas Edvardsen.

Foto: Oda Flatnes / NRK

Kan få konsekvenser

Blir man anmeldt for ulovlig fiskeutstyr, vil det stå på rullebladet i lang tid.

– Skal du på en reise eller søke en jobb der du må ha plettfri vandel, kan det i ytterste konsekvens være ei teine som ødelegger muligheten din for å reise på ferie eller ta den utdannelsen du vil, sier Edvardsen.

Advarsel om dårlig merking på teiner.

ADVARSEL: Dersom det er gjort et forsøk på å merke teina, får man en advarsel.

Foto: Oda Flatnes / NRK

Etterlyser bedre informasjon

Erlend Vartdal Eidsvik er fjerde generasjon skipshandler i det tradisjonsrike firmaet Sverre Eidsvik AS i Ålesund. Han etterlyser bedre informasjon fra Fiskeridirektoratet.

– Vi må følge med selv. Det er ganske mye forandringer. Det kan være små definisjonsforskjeller som gjør at reglene blir helt forandret.

Han tror det vil gjøre det enklere for kundene om Fiskeridirektoratet sendte ut et informasjonsark med oppdaterte regler. Han har inntrykk av at stadig flere bryr seg om reglene, men mange kunder er usikre.

– Hvis vi hadde et ark der reglene står enkelt forklart, og gjerne vist med bilder, så er det noe vi kunne gitt med når vi solgte utstyret, sier han.

Edvard Vartdal Eidsvik, fjerde generasjon skipshandler i Sverre Eidsvik AS i Ålesund.

SKIPSHANDLER: På land i Ålesund sentrum selger Edvard Vartdal Eidsvik setteklare teiner.

Foto: Oda Flatnes / NRK

Får støtte fra fiskeriministeren

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H) synes det er trist at inspeksjonene ikke fører til en bedring.

– Det er sånn sett veldig beklagelig, det handler både om dyrevelferd og at vi skal ta vare på de marine ressursene vi har.

Han er enig i Edvardsen sitt innspill om at myndighetene kan informere bedre.

– Ja, det er jeg veldig enig i. Man må tenke i mange ledd slik at det skal bli bedre sammen. Dette er gode forslag som vi vil få fulgt opp. Selv om man har et selvstendig ansvar for å sette seg inn i reglene, har vi et ansvar for å informere godt nok, og at reglene er lett tilgjengelig.

Ministeren tror det er en smal sak å få på plass brosjyrer til de som kjøper teiner.

– Fiskeridirektoratet har fra og med i år fått betydelige ressurser til å styrke ressurskontrollen på veldig mange områder. Jeg går ut fra at det må være en smal sak for de å lage brosjyrer, avslutter han.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen

ENIG: Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Foto: Marius André Jenssen Stenberg / NRK