Nå skal turistmagneten Fjellstua skinne til nasjonaldagen

Nå skal et av Norges mest besøkte turistmål få en real ansiktsløftning til nasjonaldagen – dersom værgudene vil.

Fjellstua

Den første Fjellstua ble ferdigstilt i 1903, men måtte bygges opp igjen etter brannen i 1934.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Helge Jan Farstad

Daglig leder Helge Jan Farstad sier Fjellstua trengte ei ansiktsløftning.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Det er helt fantastisk å jobbe her oppe. Veldig fin utsikt og skjønn by, men det er viktig at været er bra. Dersom det regner ... ikke fullt så bra! sier polske Gregor Jania, der han står på et stillas på ålesunds tak.

Fjellstua – Ålesunds eldste serveringssted skal nemlig få en real ansiktsløftning til 17. mai.

Nye vinduer og hvitpussing av fasaden gjennomføres i skrivende stund, og så lenge værgudene er milde, er det slett ikke verst for Gregor & co. å ha det den engelske avisen The Times kåret til Norges vakreste by i 2009 som skue.

Stadig økning

– Det er værhardt her oppe, så vi burde nok ha pusset opp for lenge siden. Nå gjelder det bare å bli ferdig til nasjonaldagen, slik at vi får vekk stillasene. Vi kan dessverre ikke love noe, sier daglig leder på Fjellstua, Helge Jan Farstad.

Stilas eller ikke – så lenge de ikke hindrer utsikten, vil det nok ikke bety særlig mye for Ålesunds mest besøkte turistpunkt.

Farstad sier de regner med rundt 250.000 besøkende hvert år – et tall som stadig øker. Hyppigere cruiseturisme og stadig større båter får en stor del av æren for turiststrømmen.

Saken fortsetter under bildet

Fjellstua

Fint vær og byen som The Times kåret til Norges vakreste i 2009 er ikke akkurat verdens verste arbeidsforhold for Gregor Jania & co.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Historisk monument

Med slike tall skjønner man fort at det er fordelaktig å bevare bygget, som huser ålesunds eldste kafé og utallige arrangementer hvert år.

Den første utgaven av bygget ble ferdigstilt i 1903 av Knut Gregorius Lied. I 1934 brant Fjellstua ned, men gjenoppsto i enda større prakt senere det samme året.

Fjellstua har likevel alltid vært stasjonert på samme sted – på kanten av byfjellet Aksla 130 m.o.h. (Kilde: Ålesund byleksikon).

Reiselivssjef, Geir Steinar Vik

Reiselivssjef Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre sier det ikke er tvil i at Fjellstua er et av Norges mest besøkte turistmål.

Foto: Destinasjon Ålesund og Sunnmøre

– Det er et gammelt bygg som er utsatt for mye tæring. Det er 13 år siden sist oppussing, så nå var det virkelig på tide, sier Farstad.

– Mål nummer én

Reiselivssjef Geir Steinar Vik i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre bekrefter at Fjellstua er et av Norges mest besøkte turistmål, i samme selskap som Bryggen i Bergen, Trollstigen, Operaen i Oslo og Holmenkollen.

– Når besøkende kommer innom turistkontoret og spør hva de må få med seg her i byen, så er Fjellstua vårt råd nummer én. Den, og jugendstil-bygningene, sier Vik.

Han nevner at det ærverdige utkikkspunktet var inne på Innovasjon Norge sin topp 10-liste for to-tre år siden, men sier at denne kåringen ble avskaffet etter en rekke uklarheter rundt telling og innrapportering.

– Det er likevel ikke tvil i at dette er et viktig reisemål, sier han.

Ålesund sentrum NY

Dette motivet har du garantert sett før – skue utover Ålesund fra det beste utkikkspunktet på Fjellstua.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK