NRK Meny
Normal

Anna Linnea (7) fikk avslag - skrev brev til Fylkesmannen

Øyra skule i Volda kommune ga andreklassingen avslag på søknad om tre dager permisjon. Da skrev hun brev til Fylkesmannen. – Hånda mi ble litt sliten etterpå, sier Anna Linnea Aske Sivertsen (7).

Brev

Anna Linnea Aske Sivertsen (7) har sendt dette brevet til Fylkesmannen. – Dette med fagdidaktisk miljø er slike ord som hun har lært seg, sier mamma Jorunn Aske. Se hele brevet lenger nede i saka.

Foto: Privat

– Hva vet du om Fylkesmannen?

– Jeg har aldri møtt han eller noe sånt, men jeg bare skrev brevet. Jeg ble veldig lei meg da jeg ikke fikk dra, sier Anna Linnea Aske Sivertsen.

Jorunn Aske er bosatt i Volda, men pendler fordi hun underviser i skriveopplæring ved Høgskolen i Bergen. Hun ønsket at datteren skulle få permisjon tre dager etter vinterferien for å være med henne.

– Studentene mine i Bergen har fri neste uke, ikke denne uken, slik som i Volda. Derfor ønsket jeg vi skulle ha litt fri sammen.

– Må bruke skjønn

De sendte en søknad til kontaktlæreren og skrev at de i Bergen skulle lese, skrive og jobbe med skolearbeidet. Men Anna Linnea fikk avslag med begrunnelsen at hun har vært borte 20 dager.

– Det har vært fordi hun har vært syk eller vært i Bergen med permisjon, men man må jo bruke skjønn. Jeg syns man tenker så snevert. Læring er ikke bare å sitte ved pulten, sier Jorunn.

«Klageinstansen på dette vedtaket er Fylkesmannen» stod det i brevet fra Øyra skule i Volda.

– Anna Linnea gråt og jeg ble veldig sint, så jeg sa at vi skulle klage.

– Jeg ønsker ikke å kommentere denne enkeltsaka med tanke på taushetsplikten, sier Steinar Ose Velle, rektor ved Øyra skule.

Snakker mye fag

Jorunn hjalp datteren med hvordan hun skulle begynne å skrive et klagebrev til Fylkesmannen, men sier datteren har skrevet det.

– Dette med fagdidaktisk miljø er sånn som hun har lært seg. Vi snakker mye fag.

Anna Linnea selv syns ikke det var spesielt vanskelig å skrive et klagebrev.

– Nei. Jeg har lært ordene av mamma. Det var litt gøy, men hånda mi ble litt sliten etterpå.

Brevet ble sendt til skolen og Fylkesmannen. Skolen opprettholder vedtaket om avslag, sier Jorunn Aske, men nå gjenstår det å se hva Fylkesmannen sier.

– Jeg forstår at skolen har regler, men de må se litt bredere på dette med læring, spesielt når det gjelder små barn.

– Anna, tror du at Fylkesmannen gir deg fri?

– Ja, sier hun bestemt.

I brevet står det:

Til Fylkesmannen i Møre og Romsdal. 14.februar 2015.
Viser til avslag på permisjonssøknad (3 dager) og vil med dette klage på vedtaket. Bakgrunnen for søknaden var ønske om å være tre dagar med mora mi i Bergen. Vi skulle jobbe mykje med lesing og skriving og mattematikk og vere med mamma på jobb på høgskulen i eit fagdidaktisk miljø. Eg ber difor om ei ny vurdering av søknaden og meiner det er fagleg forsvarleg å gi meg permisjon. Eg lærer minst like mykje i Bergen som på Øyra skule desse 3 dagane og det fråveret eg har hatt dette skulreåret har vore enten på grunn av sjukdom eller besøk hos mor og eg kan ikkje sjå at eg har vore så mykje vekk at det har gått ut over min faglege ferdegheiter.
Helsing Anna Linnea Aske Sivertsen 7 og eit halvt år
andreklasse

Brev fra Anna Aske

Her er hele brevet fra Anna Linnea Aske Sivertsen.

Foto: Privat