NRK Meny
Normal

Anmelder drukning av kattunger

NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, anmelder innbruddstyven(e) som brøt seg inn i en bolig og druknet tre kattunger i et badekar.

Siri Martinsen i NOAH.

POLITIANMELDER: NOAH, organisasjonen for dyrs rettigheter, anmelder innbruddstyven(e) som brøt seg inn i en enebolig i Sunndal og druknet tre katter.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Det skriver NOAH i en pressemelding.

Det var 23. september at noen brøt seg inn i en enebolig i Sunndal. Innbruddstyvene nøyde seg ikke med å stjele og rasere huset – de druknet også tre kattunger i badekaret.

– Det er så bestialsk at jeg har ikke ord, sier huseieren til Tidens Krav, som først omtalte saken.

Raserte huset

Det var da huseieren kom hjem at hun oppdaget innbruddet. Hun skulle, ifølge avisen, bare hjem og hente noe da hun så at ruten til terrassedøren var knust.

– Huseier var ute av huset mellom klokken 11:30 til 14:30, og derfor vet vi når innbruddet har skjedd, sier politibetjent Ingar Solberg til NRK.

Inne i huset var det fullt kaos. Tyvene hadde veltet et glasskap og ødelagt resten av møblementet på stua. I tillegg hadde tyvene tømt et malingsspann utover huset, og sofaputene var stukket hull i med kniv.

Da politiet undersøkte huset la de merke til at det lå en dyne i badekaret som var tappet i.

– Vi reagerte ikke på badekaret, men på kvelden ble vi oppringt av kvinnen, forteller politibetjenten.

– Under dyna i badekaret lå det tre druknede kattunger.

– Da gjorde vi oss noen tanker, sier politibetjenten. Men han ønsker ikke å spekulere i media om motivet som kan ligge bak drapet på kattungene.

Huseieren selv forteller til Tidens Krav at hun fik helt sjokk.

– Jeg gikk helt i kjelleren.

Glad for at politiet tar saken alvorlig

NOAHs leder Siri Martinsen er glad for at politiet tar saken alvorlig, og håper at bruddet på dyrevelferdsloven vil veie tungt i etterforskningen.

Ifølge Martinsen blir dyremishandling, i de tilfellene disse sakene blir etterforsket, som regel etterforsket som brudd på straffeloven og ikke som brudd på dyrevelferdsloven.

Siri Martinsen, NOAH

VIKTIG: Siri Martinsen i NOAH er glad politiet har tatt saken alvorlig.

Foto: Bente Isefjær / NOAH

– Dyrene blir dermed sett på som ”eiendom” og ”ting” med økonomisk verdi fremfor levende og følende vesener med en verdi i seg selv, sier Martinsen.

NOAH er glad for at politiet har tatt tak i saken, og at de vil etterforske hendelsene. De mener at det dessverre er altfor mange dyremishandlingssaker som blir nedprioritert og henlagt – selv saker som involverer svært grov vold mot dyr.

De har i flere år jobbet for at det skal etableres en egen dyrepolitienhet i politiet.

Martinsen tror det vil gi et bedre grunnlag for det videre arbeidet for å styrke dyrs rettigheter i lovverket, og bidra til at flere slike dyremishandlingssaker blir prioritert og etterforsket.

Politiet etterlyser tips

Tyvene fikk med seg fotoutstyr og spillkonsoller i tillegg til passet til noen av familiemedlemmene. I tillegg var huset blitt tømt for alt av smykker og sølvtøy, men ifølge politiet var det snakk om mindre verdier.

De vet ikke om det var en eller flere innbruddstyver som var på ferde i huset i Sunndal. De etterlyser nå tips som kan hjelpe dem videre i etterforskningen.

– Dette ser vi meget alvorlig på. Dette er en grov krenkelse av privatlivet, sier Solberg.

– Slik vil vi ikke ha det.

Installert kameraovervåkning

Huseieren har nå fått installert både alarm og kameraovervåkning etter hendelsen. Hun sier til tk.no at det at noen har vært i hjemmet hennes og romstert rundt i deres private saker har vært en stor belastning.

– Trygghetsfølelsen blir helt borte, sier hun.

Laster kart, vennligst vent...

Huseieren fra Sunndal på Nordmøre føler seg ikke trygg etter den grove krenkelsen.