NRK Meny
Normal

Anjas mor: – Sorg er prisen man må betale for kjærlighet

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Moren til Anja Weløy Aarseth fortalte om sjokket da de fikk vite at datteren var funnet død, og belastningen etterpå.

Blomster på åstedet på Aksla, Ålesund

SJOKKBESKJED PÅ AKSLA: Foreldrene til Anja Weløy Aarseth var selv oppe på fjellet Aksla i Ålesund da beskjeden om funn av en livløs person kom.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Sunnmøre tingrett ble fredag morgen sterkt preget av å høre historien til foreldrene til den 21 år gamle kvinnen.

Anja Weløy Aarseth

MISTET: Foreldrene mistet datteren sin Anja Weløy Aarseth (21).

Foto: Privat

Moren inntok vitneboksen for å fortelle om opplevelsene av å først få vite at datteren var forsvunnet, følge en stor leteaksjon og så få budskapet om dødsfallet.

– Jeg klarer ikke tenke, kun eksistere. Det er vanskelig å forstå at Anja er død, fortalte hun at hun selv hadde notert i dagboken sin like etter at datteren ble funnet død den 31. august i fjor.

Foreldrene hadde sammen med venner, studievenner av Anja og mange andre da deltatt i leting siden torsdag.

FØLG SAKEN: Få oppdateringer direkte inne fra rettssalen

Like før Anja Weløy Aarseth ble funnet død var det kommet meldinger om både lyder i løpet av natta og noen klær noen hadde rapportert om i en bakke på andre siden av fjellet.

Foreldrene var derfor til stede ved basen på Aksla der politiet koordinerte letemannskapene.

Fordi det var kommet meldinger om at det ble sjekket ut rapporter om noe som kunne være Anja var foreldrene preget av håp da det plutselig kom melding om funn av en livløs person – på andre siden av fjellet.

De ble møtt av pårørendekontakten i politiet og får sjokkbeskjeden.

– Politikontakten kommer inn, og vi ser det på ham, men vil ikke tro det. Han sier «Anja er død», fortalte moren i retten.

– Som å miste en del av meg selv

Moren fortalte så om svært stor belastning for familien, og at hendelsene og drapet har påvirket mange.

– Det slår meg er at det er så utrolig store konsekvenser og ringvirkninger. I Anjas bisettelse var det 700 personer. Dette berører mange, fortalte hun.

Aksla rettssak-Aktoratet

ERSTATNING: Bistandsadvokat Einar Råen stilte noen spørsmål og fortalte om belastningen og kostnadene foreldrene har hatt ved begravelse og leteaksjon.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I retten var det flere som gråt under og etter kvinnens forklaring. Moren fortalte om alle foreldres redsel for at det skal skje noe med barna deres, men at det nesten var vanskelig å ta innover seg at det verste hadde skjedd.

– For meg er det som å miste en del av meg selv. At Anja i tillegg ble voldtatt og drept er ikke til å forstå, sa moren fra vitneboksen.

– Fantasien er vår verste fiende

Svært mange i kretsen rundt Anja og hennes familie ble engasjerte i leteaksjonen, og moren takket for all støtten.

Samtidig kunne hun fortelle at den nære familien fortsatt var sterkt preget.

– Sorg er prisen man må betale for kjærlighet, og vi betaler i alle fall en veldig høy pris, sa moren til retten.

Foreldrene har fulgt rettssaken tett, og på spørsmål kunne moren fortelle at de skulle ønske det hadde kommet fram mer slik at de kunne få flere svar.

– Vi hadde håpt å få vite mer enn det som har kommet frem. Vi vet ikke hva som skjedde når tiltalte ikke vil fortelle, sa moren.

De har både i retten og gjennom bistandsadvokaten fått vite alt de ønsket fra politiets etterforskning, men mener det er viktigere å vite enn å ikke vite.

– Som foreldre sier vi at fantasien er vårt verste fiende. Uansett hvor grusomme ting vi får vite er det bedre enn å ikke få svar, sa moren.

Foreldrene har reist et erstatningskrav. Kravet tar utgangspunkt i begravelseskostnader og blant annet kostnader i forbindelse med leteaksjonen.

Nå håper de at saken skal få en slags slutt med rettssaken.

– Vi håper at det blir satt en strek nå med denne straffesaken slik at vi får ro til å gå videre i våre liv.