Hopp til innhold

– Ambulansene finner ikke frem

Ambulansesjåfører over hele landet har problemer med å finne veien til ulykkessteder. Mange kommuner har rett og slett unnlatt å sette navn på gater og veier.

Ambulanse

Haram i Møre og Romsdal er en av kommunene der ambulansene blir kjørende rundt og lete, fordi mange veier ikke har gateadresse.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

Når ulykken er ute er presisjon i kommunikasjonen mellom nødetatene av avgjørende betydning. Presise gateadresser er grunnleggende for kommunikasjonen i nødetatene, og i løpet av tre år er kommunene pliktige til å gi alle veier og gater navn.

Jan Åge Østby Linn Grindvik

Jan Åge Østby og Linn Grindvik kjører ambulanse i Haram.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK

GPS ambulanse

Når gatenavn mangler er det ofte liten hjelp i GPS-en også.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Tennfjordneset

I boligfeltet Tennfjordneset i Haram mangler gatenavn fullstendig.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
Torstein Slyngstad

Kommunepolitiker Torsten Slyngstad forteller at Haram har jobbet med saken siden 90-tallet.

Foto: Sara Lovise Roaldseth / NRK
– Når vi får oppdrag som haster er det ofte et problem å finne frem, sier ambulansesjåfør Jan Åge Østby.

– Det er dårlig stilt

Fortsatt er det mange kommuner i Norge som mangler navn på veiene og gatene sine fullstendig. Sogn og Fjordane, Nord-Trøndelag og Møre og Romsdal er de fylkene der mangelen på gatenavn er størst. I Møre og Romsdal er det ikke satt navn på en eneste veistrekning i Smøla, Sandøy, Midsund, Norddal, Ørskog, Vanylven og Sande.

Det står dårlig til mange steder. Problemet er ikke bare i kommunene som har null prosent. Det er også mange kommuner som har bare 1 prosents dekning også, sier Haidi Skaug i Statens kartverk.

– Burde vært på plass for lengst

I disse kommunene venter ambulansepersonellet på at det blir satt fart i arbeidet med gatenavn. I kritiske situasjoner har det gang på gang vist seg å være viktig å kunne gi presise stedsangivelser.

Gatenavnene burde ha vært på plass for lengst. Jeg skjønner ikke hvorfor det skulle ta så lang tid. Vi kunne ha spart mange minutter når vi skal ut og hjelpe de som trenger det, sier Østby.

– Har ikke penger

I Haram ble saken satt på kartet i forbindelse med at ambulansen kom for sent frem til en kvinne som skulle føde et barn i 2008. Ambulansen fant ikke frem, og kvinnen fødte barnet på badegulvet. Fortsatt mangler Haram gatenavn på 79 prosent av vegstrekningene i kommunen.

Arbeidet med gatenavn startet allerede tidlig på 90-tallet. Men fullføringen av arbeidet krever at vi har penger. Det stopper fordi vi ikke har budsjettdekning, sier mangeårig kommunepolitiker Torstein Slyngstadli.

– Nå må vi ordne dette

I Haram har 20,1 % av veiene og gatene fått navn. Kommunen innser nå at det kan oppstå problemer i kritiske situasjoner.

– Tidligere var dette ikke noe problem, da ambulansesjåførene var lokalkjente. Men det er bygd mange nye bolighus, og vi henger etter med å gi disse adresser. Vi har ikke hatt ressurser, sier fungerende ordfører i Haram, Svein Harsjøen.

– Burde ikke dette ha vært prioritert?

– Jo, det er korrekt. Vi skal prioritere dette. Lovverket pålegger oss nå å ha dette i orden innen 2014. Der har vi et absolutt krav, sier Harsjøen.

Noen kommuner har ikke gitt navn til gater og veier i det hele tatt. Dette gjelder ofte små kommuner. I Vanylven ser de nå at også de må sette fart på arbeidet med å etablere gateadresser og husnummer.

Vi ser klart at det vil være en fordel å kunne oppgi gateadresser når vi får inn ukjente folk i ambulansetjenesten, sier avdelingsleder for plan og utvikling i Vanylven, Terje Kolstad.