AM-sendingene skrudd av for godt

Med snart 60 år på baken, har Vigramasta vært med på store deler av kringkastingshistorien. I dag kl. 08.45 ble AM-sendingene fra denne kringkasteren skrudd av for godt.

Norkring

I dag er det stopp for sendinger fra Vigra mellombølgesender.

Foto: Anita Hagerup / NRK

I dag er det stopp for sendinger fra Vigra mellombølgesender i Giske kommune. Med dette er en lang kringkastingshistorie over.

Vigra mellombølge startet opp i november 1935 og var i krigsutbruddet i 1940 den siste senderen på norske hender før tyskerne overtok.

Elisabeth Haddal Røsvik

Redaksjonssjef i NRK Møre og Romsdal, Elisabeth Haddal Røsvik.

Foto: Anita Hagerup / NRK
AM-sendingene

AM-sendingene på Vigra er skrudd av.

Foto: Anita Hagerup / NRK

Senere i krigen ble stasjonen bombet av tyske fly, noe man fremdeles kan se av skadene på ”gamlesenderen” som står på stasjonen.

Blir historie

Masten på Vigra eies av Norkring, men det er NRK som har besluttet å legge ned tjenesten. Og det var redaksjonsjef i NRK Møre og Romsdal, Elisabeth Haddal Røsvik som fikk æren av å skru av AM-senderen.

- Det er en liten knapp som skal skru av en stor sender med en lang og viktig historie. Dette er et historisk øyeblikk, sa Haddal Røsvik rett før hun skrudde av senderen.

Og dermed er det nå slutt på sendingen fra Vigra. Senderen som har vært i drift i over 70 år har blant annet sendt P1 på mellombølgenettet. Men fra og med i dag er det stille på AM-nettet.

Hør masta bli skrudd av her:

Skal rive masta

Masta rager hele 227 meter over bakken, og har stått på Vigra i Giske kommune siden 1952.

Norkring har startet planleggingen av arbeidet med å rive AM-masten etter en avtale mellom Norkring og Avinor for å bedre innflyingsforholdene på Vigra flyplass. Stålmasten vil bli revet 8. september 2011.

- Vi vil bruke sommeren til å inngå kontrakt med entreprenør, som blant annet skal sørge for at stålet i masta og andre gjenstander fra anlegget blir behandlet på en forsvarlig og miljømessig riktig måte, sier administrerende direktør Torbjørn Teigen i Norkring.

Vigramast

Vigramasten riven 8. september i år.

Foto: Norkring

Problem for flytrafikken

Selve rivingen av masten vil ta kort tid. Masten skal legges i bakken ved hjelp av sprengningseksperter fra Forsvaret.

De siste årene har masta vært i hardt vær, da den skaper problemer for trafikken på flyplassen. Fiskebåtene på sin side har for lengst erstattet bruken av den tradisjonelle masta med ny teknologi.