Hopp til innhold

For få tar båtlappen

Møre og Romsdal er «verstingfylke» når det gjelder båtførerprøven. Mens tallet på personer i andre deler av landet som tar båtførerprøven øker kraftig, har det stagnert i Møre og Romsdal.

Anton Iversen

Jeg liker det ikke, sier Anton Iversen i det han ser fire ungdommer legger ut på fjorden fra Tøndegård småbåthavn i Molde. Den ene som ikke har vest, har reist seg i båten

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Det forteller daglig leder Bernt Nilsen i Norsk Test som har fått ansvaret for Båtførerprøven. I fjor var det litt over 21000 personer som avla prøve og de siste tre årene er det en økning på 22 prosent. I Møre og Romsdal var det 922 personer som tok prøven, og det vare bare 2 prosent flere enn året før. Nilsen tror det kan skyldes at politiet andre steder i landet har skjerpet kontrollene med båtførerbevis. Han er overrasket over at ikke flere tar prøven i et fylket med så mange fritidsbåter.

Burde vært i fremste rekke

Anton Iversen som er en av de fremste ambassadørene for sjøvett i Møre og Romsdal, mener vi burde være i fremste rekke på det med utdanning og kompetanse og få praktisk erfaring på sjøen.

Ut fra en av landetsa største småbåthavner på Tøndegård i Molde får han øye på fire ungdommer i en liten åpen båt med påhengsmotor. Tre har redningsvest, mens en som ikke har vest, står oppreist i båten.

– Jeg liker det ikke og det skulle vært interessant og hørt om ungdommene har båtførerbevis eller kunne tenke seg å ta, sier Iversen. Enhver burde ha kunnskap om hva det kan bety å reise seg i en liten båt mener han.

Anton Iversen

Anton Iversen er en av de fremste ambassadørene for sjøvett i Møre og Romsdal og mener langt flere burde ta båtførerprøven

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Ikke krevende

Anton Iversen har i en mannsalder formidlet kunnskap om det å ferdes trygt på sjøen.

– Det er ikke så veldig krevende. Pensum er overkommelig. Selv har han arrangert kurs på 16 timer, men i dag kan du også ta kurs på nett eller intensivt på ei helg.

– Det er like godt å få det gjort. Primært for egen og andres trygghet på sjøen, men også fordi det kan svi å bli tatt, sier Iversen.

Det florerer av muligheter til å ta kurs og avlegge prøven på et godkjent testsenter.

Eldre svikter

Etter at loven om Båtførerprøven ble vedtatt i 2010 så har tallet på eldre som tar den falt dramatisk. Før loven kom var nesten fire av ti godt voksne. Nå er det færre enn en av ti eldre som tar den.

– De tar iukke Båtførerprøven fordi loven ikke sier at de må, men all sunn fornuft og alle andre synes de bør ta den, sier Bernt Nilsen i Norsk Test.