– Ja, vi elsker glamping

Se for deg å våkne i ei god seng med dundyne, samtidig som fuglene kvitrer rett utenfor teltduken. Glamping har eksplodert som fenomen i Norge.

Glamping i Meretes Garden i Valldal.

GLAMPER FOR FØRSTE GANG: Mirella R. Hoel koser seg på glamping med kollegaer, selv om hun egentlig ikke er noen typisk «teltperson».

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

Langs en tindrende isblå elv, midt mellom stupbratte fjellsider ligger Meretes Garden. Bare noen minutters kjøretur unna Valldal camping på Sunnmøre, likevel milevis unna i uttrykket. Merete Myklebust tilbyr nemlig glamping; en glamorøs variant av tradisjonell telt-camping. Det tynne, klamme liggunderlaget er byttet ut med en myk seng, dundyne, rene håndklær – og en varmeflaske om du er av det frosne slaget.

Å finne roen i naturen

Merete Myklebust, daglig leder ved Meretes Garden.

DRIVER GLAMPING I VALLDAL: Merete Myklebust tilbyr både overnatting, yoga og saunabading i idylliske omgivelser.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

Merete tok over et nedlagt gartneri etter foreldrene sine, og har siden 2017 drevet stedet på egenhånd. Her kan gjestene få skreddersydd sin egen «retreat» med glamping, yogaklasser i drivhus, hagevandring og saunabading.

– Det er jo kanskje ironisk at jeg har laget en plass for avslapning, også driver jeg bare og springer rundt selv, sier hun og smiler.

Meretes Garden i Valldal.

OASE: I et nedlagt drivhus har Merete laget en japansk hage som gjestene kan vandre rundt i. – Poenget er å finne roen, sier hun.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

En slags sunnmørsk versjon av Meryl Streep i Mamma Mia-filmen?

– Det har du helt rett i! Jeg savner bare disse frierne, ler hun.

Å sovne til lyden av elv

En av gjestene hos Merete, Mirella R. Hoel, «glamper» for første gang. Teltet hun viser frem er romslig, delikat og har noe japansk minimalisme over seg. Det lukter faktisk litt spa der inne også.

Glamping på Meretes Garden i Valldal.

HOTELLROM MED TELTDUK: Teltene inneholder seng med dyne og puter, ullpledd og det meste du ellers finner på et hotellrom. Toalettfasilitetene er riktignok i et separat bygg.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

– Jeg er ikke så glad i vanlig camping. Dessuten har jeg gressallergi, og var litt redd for at teltet skulle stå rett på gresset. Men her er det jo tilogmed platting, sier hun.

Yoga på Meretes Garden.

ANNERLEDES FIRMATUR: Denne gjengen har byttet ut det klassiske konferansehotellet med telt, yogaklasser og naturopplevelser. – Deilig å sovne til lyden av elv, sier Geir Ove Møyen (t.v.)

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

Luksuriøst, men ikke jålete

Meretes Garden er fullbooket hele juli, denne sommeren av reisesyke nordmenn.

Meretes Glamping i Valldal

TETT PÅ NATUREN: Teltene i Meretes Garden ligger rett ved elva. – Folk er ikke fremmede for å ta seg et nattbad, sier hun.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

– De vil ha en opplevelse, samtidig som de er opptatt av komfort. Frisk luft og du sovner til lyden av elv og fuglekvitter. Ingen TV og radio. Du er rett og slett avkobla, sier hun.

Det enkle liv altså. Det er det det handler om. Ispedd litt dundyner og spafølelse. I grunnen høres det perfekt ut for nordmenn. Vi som er vant til høy standard, men som fort blir ubekvemme når det blir for jålete. Merete nikker.

– Folk må nemlig ta med seg vinflaska selv her. Men det tror jeg de liker.

Vanvittig pågang i sommer

Et søk på Instagram med emneknaggen #glamping gir deg mange eksempler.

Både trehytter, lavvotelt og overnatting i tretønner faller innenfor kategorien – så lenge det har litt luksus over seg.

Som så mange andre ekstravagante fenomener stammer glampingen fra USA. Glamping Norge importerte sitt første møblerte luksustelt i 2016, og siden da har det poppet opp telt og tretopphytter over hele landet. Daglig leder i Glamping Norge, Siri Hallaren, forteller at de er fullbooket på alle plasser hele sommeren.

– Det er helt vanvittig pågang, det ringer ti om dagen som vil stå på venteliste til våre fullbookede telt. Vi klarer nesten ikke å administrere det lenger, sier hun.

Hallaraen tror at koronatiden har gjort oss mer eventyrlystne i reiseveien, og nå er jo Norge eneste alternativ for mange.

– Jeg håper at de som ferierer i Norge i år ser hvilket fantastisk land vi har, og kanskje slutter å dra til 35 grader i Sør-Europa om sommeren, sier hun.

Startet glamping i hagen

En annen som har satt glampingideen ut i livet, er Astrid Overaa fra Ålesund. Vel og merke i sin egen hage.

– Den dagen Erna sa at alle skulle feriere i Norge, fikk jeg vite at en familie på fire måtte ut med 26 000,- for tre netter på hotell. Da tenkte jeg oi, da er det mange som ikke kommer seg noen vei i sommer, sier Astrid.

Astrid Overaa, driver Teaterfabrikken i Ålesund.

STARTET GLAMPING I KORONATID: Astrid Overaa har åpnet glamping i hagen i Ålesund, og tilbyr gjestene både frokost og selskap om de ønsker det. – Her er det litt mer bohemsk enn i Valldalen, sier hun.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

Selv bor hun alene i stort hus, og syntes i grunnen at hagen var altfor fin til å ikke brukes til noe.

– Det tok vel en time, så hadde jeg vært på XXL og kjøpt to lavvoer, satt opp den ene og begynt å rigge.

Glampingen, som har fått navnet Villa Nellas Hage, promoterer hun gjennom Facebook. Om det egentlig er helt lovlig, har hun riktignok ikke sjekket.

Villa Nellas Hage i ålesund tilbyr glamping i bohemske omgivelser.

IDYLLISK: Hagen til Astrid Overaa tilbyr både telt, hengekøyer og sittegrupper. – Jeg må innrømme at jeg er litt spent på alt dette regnet som er meldt, om gjestene trives, sier hun.

Foto: Silje Kilmork Vemøy / NRK

– Jeg bare gjorde det. Det er godt mulig det er sivil ulydighet, men det skal jeg ta. Det er utrolig koselig å få besøk av folk, og responsen har vært enorm, sier hun.