Hopp til innhold

Vestlandsbønder produserer øko-melk til ingen nytte

Den økologiske melka havner i samme tanken som den «vanlige» melka. Nå finnes ikke den rene øko-melka fra Vestlandet i butikkene lenger.

Tine økologisk melk

ØKOLOGISK ELLER IKKE: Kvalitetsmelka fra Vestlandet som produseres økologisk havner ikke i slike kartonger. Den blir heller blanda med konvensjonell melk.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Vestlandsbonden Nils Sigurd Drabløs brukte sju år på å legge om gården i Sykkylven for å produsere økologisk melk. Han har utnytta det gode fagmiljøet i fylket, deriblant NORSØK på Tingvoll, for å produsere økologisk av høy kvalitet.

Nå legger han ned hardt arbeid og bruker ekstra penger på kraftfor for å produsere øko-melka. Men etter at en tank hos Tine i Ålesund ble ødelagt i fjor sommer blir all melka blanda sammen og tappa på «vanlige» kartonger. En ny tank koster nemlig 800 000 kroner.

Ingen øko-melk fra Vestlandet

Nils Sigurd Drabløs

Nils Sigurd Drabløs produserer økologisk melk i Sykkylven på Sunnmøre. Bonden har årevis med kurs bak seg for å produsere best mulig melk.

Foto: PRIVAT

For dyrt, mener Tine. Mange drikker altså en blanding som inneholder øko-melk uten å være klar over det. Bøndene fortviler. Nå er det kun øko-melk fra Østlandet, Trøndelag og en liten produksjon i Nord-Norge som leverer øko-melk i Norge.

– Jeg mener at tanken i Ålesund må repareres slik at vi også får levere øko-melka. Vi på Sunnmøre har tidligere forsynt hele Vestlandet, og nå er det ingen som vår økologiske melk, forteller bonden.

Bøndene får 65 øre mer for literen selv om melka ikke blir solgt i øko-kartonger. Etterspørselen av økologisk melk stiger. I 2015 var anvendelsesgraden av melka over 50 prosent, og det øker. Målet er å nå 80 prosent.

– Nedtur

Kommunikasjonsrådgiver i Tine - Olav Håland

Kommunikasjonsrådgiver i Tine, Olav Håland, syns det er synd at øko-melka fra Vestlandet ikke blir utnytta.

Foto: TINE

Kommunikasjonsrådgiver Olav Håland i Tine holder med bøndene i at det er en nedtur å vite at øko-melka deres går inn i konvensjonell melk.

– Det er ikke ønskelig, og det forstår vi godt. Det ble slik på grunn av en ren økonomisk vurdering. Det var ikke lønnsomt å sette inn en ny tank, forteller han.

Foreløpig vet han ikke om saken vil bli vurdert på nytt.

Han legger også til at bøndene ikke skal lide fordi en tank havarerte i Ålesund, og de får altså det samme tilskuddet de har hatt fremover også. Øko-melktillegget er nå på høring. Bøndene har fått beskjed om at det kan bli forandringer i tilskuddene deres. Det første alternativet innebærer at man fortsetter som i dag med lik økning i merpris for alle øko-melkprodusenter.

Det andre er at det kun blir økning i merpris til dem som produserer melk til økologiske produkter, mens siste alternativet innebærer at Tine kun beholder kontraktene med de produsentene der melka blir foredla til økologiske produkt.

Hvis det skulle skje er Drabløs redd for at øko-bøndene forsvinner.

– Store deler kommer til å gi seg fordi de ikke lenger har råd til å produsere økologisk, sier bonden.

Ifølge Tine skal saka opp for styret i april.