Ålesundsordføreren: – I dag frir jeg og jeg tror vi kan bli lykkelige sammen

12 kommuner på Sunnmøre er samlet for å drøfte muligheten for å bygge en stor regionkommune der Ålesund er med.

Eva Vinje Aurdal

Ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap), fridde til sunnmørskommunene

Foto: Trond Vestre / NRK

Fylkesmannen har satt en frist til 1.februar der kommunene i Møre og Romsdal må gjøre et retningsvalg i kommunereformen. I januar er det en rekke møter for å få avklart hvor kommunene står.

Ett av spørsmålene er hvor mange av kommunene på nordre Sunnmøre som klarer å samle seg om Ålesund som midtpunkt. Kommunevalget viste at det er skepsis i mange av kommunene. På den annen side er det flere politikere som mener at dette vil gi Sunnmøre og Ålesundsregionen langt større slagkraft.

Også Hareid og Ulstein er med i drøftingene rundt dette alternativet mens Vestnes, Stranda og Norddal har hoppet av.

– I dag tar jeg ett skritt videre. I dag frir jeg, og jeg tror vi kan bli lykkelige sammen. Jeg skal vise fram medgifta vår, men jeg har ikke pynta brura, sa ordføreren i Ålesund, Eva Vinje Aurdal (Ap).

Et urbant midtpunkt på Nordvestlandet

Aurdal gikk gjennom visjonene for Ålesund som et urbant midtpunkt på Nordvestlandet og la vekt på at det er viktig å ha et slikt sentrum mellom Bergen og Trondheim. Hun understreket at det er viktig at Ålesund tar lederskap, viser raushet og er en aktiv deltaker i kommunereformen.

Ålesundsordføreren pekte på behovet for å få unge kvinner, men også unge menn, til bosette seg i regionen. Da er det blant annet viktig å skape kompetansearbeidsplasser, sterke næringsklynger, og utdanningssteder, sa Eva Vinje Aurdal.

– Nå har jeg presentert mitt frieri. Nå får vi se om du er styrt av fornuft eller følelser, smilte Eva Vinje Aurdal før hun ga mikrofonen til ordføreren i Sula, Jim Arve Røssevoll (Ap)

Å overbevise folket

Alle kommunene som deltok på møtet presenterte sine utfordringene. Det er knyttet stor spenning til hva slags vegvalg en del av kommunene vil gjøre. Det gjelder først og fremst Giske, Sula og Skodje.

– Det er viktig for Giske å gå inn i forhandlingene med det utgangspunkt at vi er forskjellige. Alle kommuner har sine behov og sine ting å by på, sa ordføreren i Giske, Harry Valderhaug (KrF).

Harry Valderhaug

Ordføreren i Giske, Harry Valderhaug (KrF), gjorde det klart at det blir svært viktig å ivareta lokaldemokratiet.

Foto: Trond Vestre / NRK

– Lokaldemokratiet blir svært viktig. Vi får ikke med oss innbyggerne våre dersom vi ikke klarer å legitimere lokaldemokratiet i dette, sa Valderhaug som gjorde det klart at Giskes alternativ er å stå alene.

– Det er ingen hemmelighet at det blir en utfordring å overbevise folket. Hos oss handler det ikke om økonomi, men om samfunnsutvikling, sa ordføreren i Haram, Vebjørn Krogsæter (Sp).