Ålesundere sier ja til storkommune

I innbyggerundersøkelsen til Ålesund sier et flertall folket at de ønsker å bli en del av en storkommune sammen med ni andre kommuner.

Ålesund sentrum
Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I løpet av mai har Ålesund kommune hatt en opinionsundersøkelse blant 1000 innbyggere.

57 prosent av de spurte er svært eller ganske positive til at 10 kommunene ønsker å samle seg til en ny kommune. 21 prosent er svært eller ganske negative.

Ålesund har gått inn en intensjonsavtale om sammenslåing med Giske, Haram, Hareid, Sandøy, Skodje, Stordal, Sula, Sykkylven og Ørskog.

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, er glad for at flertallet av innbyggerne er positive til kommunesammenslåing.

– Det viser at vi har et stort flertall av innbyggerne i ryggen i det arbeidet vi har gjort, sier Aurdal.

Spent på de andre kommunene
Eva Vinje Aurdal

Ordfører i Ålesund, Eva Vinje Aurdal, er spent på hva folket i de andre kommunene sier om storkommunen.

Foto: Lars Ivar Nordal / NRK

I slutten av april hadde Molde og Kristiansund tilsvarende undersøkelser, der innbyggerne var positive til storkommune. Men da landkommunene hadde sine folkeavstemninger, sa de fleste at de slett ikke ville bli en del av en storkommune sammen med Molde og Kristiansund.

Aurdal frykter at dette kan skje på Sunnmøre også, og er spent på resultatet av folkeavstemningene i de andre kommunene torsdag kveld.

– Det er ikke sikkert at sunnmøringene, som er bare noen få mil unna, er skrudd sammen annerledes enn i Romsdal og på Nordmøre. Jeg har sagt at folkeavstemning kan være å be om et nei, sier Aurdal.

LES OGSÅ:

Sula og Giske viktigst

I innbyggerundersøkelsen til Ålesund nevner 64 prosent Sula og 62 prosent Giske blant kommunene det er viktigst å få med i en ny regionkommune. Etter det kommer Skodje og Haram.

– Nå har ålesunderne sagt at de er positive til å være med på en byggesjau. Nå gjenstår det å se hva resten sier, mener Aurdal.

Hun understreker at ingenting blir avgjort i dag. Folkeavstemningene er bare er råd fra innbyggerne og det er politikerne som skal ta avgjørelsen.