Normal

Ålesunder kan bli leder for Natur og Ungdom

22 år gamle Arnstein Vestre fra Lerstad i Ålesund ble i går innstilt som leder i organisasjonen Natur og Ungdom. Han har store planer for hvordan han og organisasjonen kan påvirke klimaarbeidet både i Norge og internasjonalt.

Arnstein Vestre

Arnstein Vestre ønsker å kjempe for at Norge blir mer bærekraftig. Her er han på klimatoppmøtet i Warszawa.

Foto: Vilde Blix Huseby

Det er på landsmøtet i Fredrikstad 12. januar det endelige valget om lederplassen blir avgjort, men hittil er det bare han som er innstilt. Han setter stor pris på tilliten.

– Det er en stor ære. Jeg er stolt og glad for å bli innstilt, at valgkomiteen vil ha meg som leder. Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven om jeg blir valgt, sier han.

Klima på dagsorden

Vestre sier han ønsker å jobbe for at Natur og Ungdom blir en organisasjon i vekst og at de får flere lokallag.

– Jeg håper at alle lokallag kan få mer gjennomslag for sakene sine. Det er viktig at organisasjonen er en tydelig stemme i miljødebatten, at vi vinner flere saker, og at klima kommer på dagsorden. Norge må gjøre noe for å få ned klimagassutslippene og ta bedre vare på den norske naturen, sier han.

Les også:

Siden i sommer har han vært første nestleder i naturvernorganisasjonen. I november var han på klimatoppmøtet i Warszawa, hvor han på nært hold fikk se hvor vanskelig det er med klimapolitikk.

– Forhandlingene var stillestående, vi er langt unna en global klimaavtale. Om to år skal det jobbes for å få en slik avtale i Paris og jeg ønsker å kjempe for at Norge sørger for en god klimaavtale, forteller han.

Les også:

Må satse på fornybar energi

Selv om Norge ikke er den verste på klima, gjøres det ikke nok mener Vestre.

– Siden 1990 har de norske utslippene økt med fem prosent. Målet var å øke kun med en prosent. Oljeindustrien er den største næringen i Norge, vi må gjøre noe med avhengigheten Norge har til olje, satse mer på fornybar energi, mener han.

Han tror den store kampsaken i Natur og Ungdom i året som kommer vil være å bevare fjordene.

– I Norge ser vi at gruveindustrien er på fremmarsj. De utvinner mineraler fra fjell og de ønsker å dumpe gruveavfallet i fjordene. Det ser vi eksempler på i Førde og i Finnmark. Dette er ikke en måte å bevare fjordene på, vi vil kjempe for at dette blir ulovlig, sier han.

Les også: