Ålesund høyaktuell som flyktningmottaker

Røde Kors er allerede blitt kontaktet og spurt om de kan bidra ved et eventuelt akuttmottak i Ålesund. Tirsdag kveld orienterer Ålesund kommune om flyktningsituasjonen.

Ålesund

FLYKTNINGMOTTAKER: Det kan bli opprettet et nytt akuttmottak i Ålesund kommune.

Foto: Terje Reite / NRK

Øystein Valde

RØDE KORS: Øystein Valde i Røde Kors forteller at de har blitt spurt om de kan bidra på et eventuelt akuttmottak i Ålesund.

Foto: Hans Thomas Eikrem / NRK

Ålesund kommune skal stå høyt oppe på listen over potensielle mottakere for nye flyktninger som ankommer Norge.

– Det er det som ligger i kortene nå, og signalene fra kommunen og myndighetene tyder på at det er det som ligger nærmest, forteller styreleder i Møre og Romsdal Røde Kors, Øystein Valde.

Om det kommer noen og eventuelt når, er foreløpig ukjent, men Ålesund Røde Kors har allerede blitt kontaktet av kommunen.

– Vi har fått en henvendelse fra Ålesund kommune og blitt spurt om vi kan hjelpe til på et eventuelt akuttmottak, sier Valde.

Tirsdag kveld klokken 21 skal Ålesund kommune holde et pressemøte hvor de orienterer om flyktningsituasjonen. Tilstede vil blant annet Erik Tsjonga fra Utlendingsdirektoratets (UDI) regionskontor i Midt-Norge være.

Ikke bestemt oppholdssted

Selv om Røde Kors er blitt forespurt om de kan hjelpe til på et akuttmottak i Ålesund, er situasjonen fremdeles uklar.

– Det kan gå ganske fort i svingene med UDI. Plutselig bestemmer de vil satse her, også kommer de med et lass hit. Vi prøver å forberede alle foreninger til å kunne bidra på et eventuelt akuttmottak, sier Valde.

Han sier at flere bygg blir vurdert som alternativer til akuttmottak, men at det ikke er opp til Røde Kors å bestemme.

– Jeg vet at Ålesund kommune har meldt inn flere alternativer til UDI, og det er det de som bestemmer, forteller styrelederen.

Vil ha flere frivillige

Et akuttmottak er allerede opprettet i Kristiansund, og nå kan altså et nytt bli opprettet i Ålesund. Øystein Valde sier at de har kontroll på situasjonen.

– Akkurat i Møre og Romsdal er det rolig foreløpig. Vi har et akuttmottak som er åpnet i Kristiansund, og som våre medlemmer der er engasjert i. Bortsett fra det er ting på planleggingsstadiet enda, sier han.

Han håper at flere vil hjelpe til om det skulle komme flere flyktninger.

– Vi har en del ressurser, men vi er nok avhengig av å kunne få inn enda flere frivillige for å kunne drifte alt. Det virker som om folk er engasjert i denne saken og vi håper at det skal gå ganske greit å få frivillige, mener Valde.