Ålesund eller Sunnmøre kommune?

Hva skal en ny storkommune der Ålesund er med hete? Det kan bli avklart denne uka. Foreløpig arbeidstittel er Sunnmøre, men det er det mange som reagerer på.

Sunnmørspolitikere diskuterer kommunereformen

Hva skal 'barnet' hete? Foreløpig er det Sunnmøre som er arbeidstittel på en ny storkommune der Ålesund er med.

Foto: Trond Vestre / NRK

Det vakte en viss oppsikt da det ble kjent at Sunnmøre ble valgt som arbeidstittel. Nå rykker navnespørsmålet stadig nærmere og tirsdag møtes de ti kommunene som forhandler til nye møter der blant annet navnespørsmålet skal diskuteres.

Fire alternativ

Det står om fire valg. Felleskomiteen for de ti kommunene som er med har fått forelagt navnene Sunnmøre, Nordre Sunnmøre, Borgund og Ålesund. Ordfører Eva Vinje Aurdal (Ap) i Ålesund har måttet tåle kritikk for å ha gitt opp Ålesund-navnet da kommunene satte seg ned første gang.

Eva Vinje Aurdal

Eva Vinje Aurdal sier navnespørsmålet kan bli utsatt helt til 2017

Foto: Trond Vestre / NRK

Hun har sagt at hun var redd hele prosjektet kunne strande hvis Ålesundsdelegasjonen stod på at den nye storkommunen skal hete Ålesund.

Ti «stemmer»

Det er ti kommuner som samles tirsdag og meningene er trolig delte om hva navnet bør være. De ti er Ålesund, Sula, Giske, Skodje, Sykkyven, Ørskog, Stordal, Haram, Sandøy og Hareid.

Forhandlingsmøte Regionkommune Sunnmøre

I februar møttes 300 kommunestyrerepresentanter fra de ti kommunene på Giske for å diskutere en ny storkommune uten at navnet da var tema

Foto: Trond Vestre / NRK

Erlend Krumsvik leder forhandlingene og han sier til NRK at navnespørsmålet er en sak som kan utsettes til 2017 hvis ikke de ti blir enige nå.

– Navn har mye med identitet å gjøre og derfor er det viktig at de kommunene som blir med kjenner at de går for riktig navn, sier Krumsvik

Også Eva Vinje Aurdal er klar på at fellesnemnda kan ta opp saken senere.

Ålesundere «våkner»

De siste ukene har en rekke kjente ålesundere tatt til orde for at en ny storkommune der Ålesund er med, MÅ hete Ålesund. Blant dem er Per Kibsgaard- Petersen, tidligere høyreordfører Svein Tømmerdal, Grete Bjørlo, Per Even Kleive og Elisabeth Røbekk Nørve. Spørsmålet er om de når frem eller om politikerne i andre kommuner heller mener at de andre forslagene er bedre. Det flere av ålesundspolitikerne reagerer på er at en storkommune i Romsdal trolig vil bli hetende Molde.