Akutt behov for nye fosterhjem

Fosterhjemstjenesten i Møre og Romsdal har akutt behov for mange nye fosterhjemsplasser til mindreårige asylsøkere.

Asylbarn flyktningbarn

Situasjonen for mindreårige asylsøkere forverres fra dag til dag. De har krav på et bofellesskap eller fosterhjem eller fosterhjem hos slektninger.

Foto: Ørjan Hansen / NRK

Det er et enormt behov for nye fosterhjem på grunn av flyktningstrømmen til Norge i høst. Kanskje kan det komme så mange som 1000 mindreårige som trenger et fosterhjem, sier Kjell Lange i Bufetat i Molde.

Forverres fra dag til dag

Situasjonen for mindreårige asylsøkere forverres fra dag til dag. De har krav på et bofellesskap eller fosterhjem eller fosterhjem hos slektninger.

– Så nå trenger vi folk som kan stille opp raskt, sier Lange. Det hoper seg opp med asylbarn på omsorgssentra og forventes ei mangedobling av ankomster i løpet av året. Nå ønsker vi å finne familier som ønsker å ta i mot enslige flyktninger. Både par, samboere og enslige kan være fosterhjem og vi trenger alle som kan.

Kjell Lange og Eva Hestad trenger mange nye fosterhjem

Kjell Lange og Eva Hestad ønsker seg mange nye fosterhjem

Foto: Gunnar Sandvik

Må rekne med traumer

Barna som trenger fosterhjem er i gjennomsnitt 13,5 år gamle og kommer i hovedsak fra Afghanistan, Syria, Somalia og Eritrea. I dag sitter det 637 enslige asylsøkere under 15 år og venter på plass.

– Mange kommer nok med traumer og trenger ei trygg havn, sier rådgiver Eva Hestad i Fosterhjemstjenesten i Nordmøre og Romsdal.

– Vi håper at de som vil være fosterforeldre for disse barna kan være det til de bli myndig, men gjerne enda lenger fordi vi tror de trenger det.

Hjertevarme

Lange og Hestad oppfordrer folk til å hjelpe. De understreker at de ikke bare er på jakt etter folk i byene til denne oppgaven, vi trenger gamle og nye fosterforeldre i alle kommunene sier de.

Les også: Vil bygge opp 5000 flyktningboliger

For oss er det viktig at barna blir tilknyttet en familie.

– Vi skal gi opplæring, men mest av alt trenger disse enslige barna mye hjertevarme, sier Kjell Lange.

I kveld klokka 18 er det åpent informasjonsmøte for alle interesserte hos Fosterhjemstjenesten på Reknes i Molde. Tirsdag 1.desember holdes tilsvarende møte i Ålesund.