NRK Meny
Normal

Russebil-rettssaken: Aktor krever 21 måneders fengsel

ROMSDAL TINGRETT (NRK): Aktor Laura Havdal ber om fengsel i ett år og ni måneder for 19-åringen som er tiltalt for å ha drept Torstein Klerud Johannessen i russebil-ulykken. Forsvareren mener derimot straffen bør være åtte måneder kortere.

Rettssak molde russeulykken Laura Havdal

Aktor Laura Havdal mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter rundt det uaktsomme drapet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Aktor Laura Havdal mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter fordi tiltalte var ruset, ikke hadde gyldig førerkort og i tillegg er tidligere dømt for promillekjøring med traktor.

Bistandsadvokat Bjørn Morten Pedersen Brauti Russeulykken molde rettssak

I tillegg til aktors påstand, krever familiens bistandsadvokat Bjørn Morten Pedersen Brauti en erstatning på 350.000 kroner.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Havdal krever derfor om fengsel i 1 år og 9 måneder for den tiltalte 19-åringen. Hun ber også om at tiltalte mister førerretten for alltid.

Familiens bistandsadvokat Bjørn Morten Pedersen Brauti vektlegger også de skjerpende faktorene, og legger frem et erstatningskrav på 350.000 kroner fordelt på de to etterlatte foreldrene.

Ifølge lovverket er strafferammen for uaktsomt drap mellom tre til seks år - alt etter om det foreligger formildende eller skjerpende omstendigheter.

Små formildende faktorer

– Ulykken har hatt alvorlige konsekvenser for mange, særlig for den avdødes etterlatte. I tillegg har den andre påkjørte medrussen fått psykiske og fysiske påkjenninger i etterkant. Hele befolkningen i Romsdal ble berørt av denne ulykken, sier Havdal.

Rettssak Molde russeulykken

Aktor Laura Havdal mener det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Hun sier det er formildende at tiltalte tilsto umiddelbart, uten at det hadde veldig betydning for saken ettersom forholdene hele tiden var klare.

Under rettssaken har det blant annet kommet frem at tiltalte har hatt en vanskelig oppvekst med ADHD og bråk i hjemmet knyttet til rus.

– At tiltalte har hatt en vanskelig bakgrunn har begrenset betydning. Samtidig skal han dømmes ut ifra sine personlige forutsetninger, sier Havdal.

Vil ha lavere straff

19-åringens forsvarer, Øyvind Panzer Iversen mener på sin side at straffen bør settes til 1 år og én måned, og at tiltalte behandles på mildeste måte.

Rettssak Molde russeulykken Øyvind Panzer Iversen

19-åringens forsvarer, Øyvind Panzer Iversen mener på sin side at straffen bør settes til 1 år og én måned.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

– Vanligvis synes jeg ett år og seks måneder er en passende straff for et slikt lovbrudd som min klient har erkjent, men på grunn av hans tilståelse mener jeg det bør foreligge en reduksjon i straffen på 25-30 prosent, sier Iversen.

Han sier også til retten at det kan være fornuftig å la tiltalte sone deler av straffen betinget.

Videre mener han størrelsen på erstatningskravet er for stort, og at dette bør begrenses til 250.000 kroner, altså 100.000 kroner mindre enn opprinnelig krav.

Ifølge dommer Oddne Hansen vil dommen bli avsagt neste tirsdag 27. januar.