NRK Meny
Normal

Aksla-dømte: Vil drøye ankesvaret

24-åringen som mandag ble dømt til 21 års forvaring for drapet på Anja Weløy Aarseth vil bruke hele betenkningstiden på 14 dager for å vurdere om han skal anke saken eller ikke.

Aksla rettssak-Per Herman Thori-Aamot

Den domfeltes forsvarer, Per Herman Thori-Aamot, sa til NRK etter domfellingen at han ikke hadde noen spesiell reaksjon til at 24-åringen fikk lovens strengeste straff.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Det sier hans forsvarer Per Herman Thori-Aamot til NRK tirsdag ettermiddag.

Samtidig sier forsvareren at 24-åringen vil ta hensyn til ønsket fra foreldrene til den drepte kvinnen om en rask avslutning av saken.

– Jeg har diskuterte det med klienten, og det vil være et av forholdene som må tas med i vurderingen opp mot en anke.

  • Se TV-reportasjen:
Mannen som er dømd for Aksla-drapet vurderer no om han skal anke forvaringsdommen på 21 år. Samstundes seier forsvaren at 24-åringen vil ta omsyn til ønskja frå foreldra til den drepne kvinna om ei rask avslutning av saka.

Vurderer å anke straffeutmålingen

Det er punktet om kioskranet, som tiltalte sier han ikke har begått, og selve straffeutmålingen om forvaring som det kan bli aktuelt å anke på.

– Det er uansett mange år til han slipper ut, sett at han fikk en fengselsstraff. Tingretten mente at 19 år ville være riktig. Da vil det være vanskelig i dag å ta stilling til hvordan forholdene om 19 år, sier Thori-Aamot.

– Hvilke spørsmål vil du vurdere som mulige argumenter for å unngå forvaring?

– Det går blant annet på en framtidig diagnose, som psykiaterne har vært inne på. Da vil dette med rusproblematikk og hans ønske om behandling være sentralt. Det mener jeg ikke kom godt nok frem i tingrettens dom.

Dømt til forvaring

Mandag kl. 17.00 leste dommer Kjetil Gjøen opp dommen til den drapstiltalte 24-åringen, som drepte Anja Weløy Aarseth (21) på byfjellet Aksla i fjor.

Dommen var enstemmig og krystallklar – 21 års forvaring, med minstetid på 10 år for både drapet, voldtekten, ransforsøket på gatekjøkkenet Pluto, samt truslene mot de to politibetjentene i desember 2012.

24-åringen ble også dømt til å betale 530.000 kroner i erstatning og oppreisning til avdødes foreldre.

Aksla rettssak - Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim var på sin side fornøyd med dommen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Fikk ikke strafferabatt

Statsadvokat Ingvild Thorn Nordheim var på sin side fornøyd med dommen, og sa mandag at påtalemyndighetene fortsatt mener det er behov for å idømme mannen lovens strengeste straff.

Påtalemyndighetene har tidligere understreket faren for at 24-åringen vil gjennomføre nye kriminelle handlinger dersom han slippes løs.

I tillegg til dommen, går det frem at den dømte ikke har fått noen strafferabatt, selv om han tilsto drapet og voldtekten.

– Han har ikke hjulpet nevneverdig til i prosessen, og han har ikke gitt foreldrene noen forklaring for sine handlinger, sier Nordheim.