NRK Meny
Normal

Truet Aksla-avhører: – Jeg skal stemple denne i nakken på deg

SUNNMØRE TINGRETT (NRK): Flere ganger opplevde mannen som avhørte den tiltalte i Aksla-saken å bli truet. – Jeg oppfattet at han ville ta livet av meg, sa politimannen i retten.

Aksla-rettssak-vitneboks

UBEKVEM MED Å RETURNERE: Avhøreren fortalte retten at tiltalte tydelig viste ubehag da politiet tok ham med opp til åstedet på Aksla igjen.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Den tiltalte 24 år gamle mannen innrømte allerede i det første avhøret at det var han som hadde voldtatt og drept Anja Weløy Aarseth.

Anja Weløy Aarseth

INNRØMMET: Tiltalte har innrømmet å ha voldatt og drept Anja Weløy Aarseth.

Foto: Privat

Tiltalte samarbeidet over flere avhør med politiet, og fortalte at han hadde kvalt kvinnen oppe på fjellet.

Da politiet senere ønsket å ta ham med tilbake til åstedet slik at han kanskje skulle huske flere detaljer var det derimot ikke så enkelt for mannen.

– Vi kom opp dit, og han ble stresset og gikk i lås. Han ville vekk derfra med en gang, sa avhører Oscar Lilleås fra Sunnmøre politidistrikt i retten.

Aktoratet hadde innkalt ham spesielt som vitne for å forklare om avhørssituasjonen, og en del konkrete hendelser.

FØLG SAKEN: Les oppdateringer direkte inne fra rettssalen

Noen av situasjonene er også beskrevet i avhørsutskriftene, og forsvarer Per Herman Thori-Aamodt kom med spørsmål til hendelsen under befaringen på Aksla.

– Du har skrevet i rapporten fra avhøret at tiltalte «følte sterkt ubehag» ved å komme tilbake til åstedet. Hva mente du med det?

– Det oppfattet jeg allerede da vi startet turen. Det var noe han kvidde seg for, og da han kom opp dit ville han bort derfra med en gang, svarte avhøreren.

Videre fortalte politiførstebetjenten at han ikke lot mannen forlate fjellet med en gang selv om han ikke ville være der mer. Han fortalte at politiet hadde planlagt turen opp til åstedet sammen med forsvareren og at det derfor fra hans side ikke burde komme som noen overraskelse.

Aksla-rettssaken: Per Herman Thori-Aamot

UBEHAG: Forsvarer Per Herman Thori-Aamodt spurte om hvordan avhøreren hadde oppfattet siktedes 'ubehag' tilbake på åstedet.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

Da politiet ikke ville høre på mannen og forlate fjellet kom det en trussel:

– Han sa til meg der oppe: «Hvis dette nå ikke slutter skal du få juling», forteller avhører Lilleås i retten.

Fortalte om trussel med kulepenn

Dette ble heller ikke den siste trusselen avhøreren skulle oppleve.

Flere senere forsøk på nye avhør utover høsten var trøblete.

Tiltalte ble også i denne perioden flyttet fra fengselet i Ålesund til Bergen fengsel.

Oscar Lilleås fra Ålesund-politiet reiste derfor sammen med Kripos til Bergen i desember for å starte mer konfronterende avhør.

Politiet planla å avhøre mannen om det politiet hadde funnet av spor, og hvordan de hadde sporet hans bevegelser.

Mannen var ikke spesielt villig til å forklare seg om slike detaljer, og ifølge avhøreren «bygde det seg opp» utover i avhøret fordi mannen gikk lei.

– Mot slutten av avhøret tok han opp en kulepenn og sa at «hvis det nå ikke blir slutt skal jeg stemple denne i nakken på deg», kunne avhører Oscar Lilleås fortelle fra vitneboksen.

– Hvordan oppfattet du det, spurte aktor Ingvild Thorn Nordheim.

– Han sa at han ikke hadde noe å tape. Jeg oppfattet det som om han der og da ville ta livet av meg, svarte Lilleås.

Videre fortalte politimannen at det virket som tiltalte i det nevnte avhøret truet med å gjøre noe så alvorlig med det lille han hadde tilgjengelig i avhørsrommet. For mannen hadde fått en kulepenn som han satt og snurret på.