Aksjonister går nye veier for å få frem budskapet sitt

De vil strikke 24.500 meter gulstripe på E39 mellom Betna og Stormyra for å prøve å få en bedre vei å frakte ungene sin på.

De vil strikke 24.500 meter gullstripe på E39 mellom Betna og Stormyra for å få en bedre vei å frakte ungene sin på.

På E39 like ved Liabøen går europaveien smal og trang mot Trøndelag. Onsdag var flere kvinner i sving for å legge ut strikket gullstripe.

Solvår Skogen Sæterbø, Juanita Møkkelgård, Helga Hjorthol Grønset og Åsrun Henden Enge

Solvår Skogen Sæterbø, Juanita Møkkelgård, Helga Hjorthol Grønset og Åsrun Henden Enge skal strikke til prosjektet er ferdig.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Det er stadig ulykker. Det er svingete og smalt. Her transporterer vi ungene våre. Det er uholdbart, sier Solvår Skogen Sæterbø.

Hun er en av medlemmene i aksjonsgruppen som nå engasjerer seg i den uvanlige aksjonsformen. Det de krever er gul stripe på strekningen mellom Betna og Stormyra på E39.

– Denne veien er elendige greier, er de enige om.

De vil ha europavei-standard med gul stripe i midten av veien. Derfor vil aksjonsgruppa strikke hele den gule stripen de mangler for å vise hvor mye de mener det haster med statlige midler til strekningen.

Fylkestinget i Sør-Trøndelag og Møre og Romsdal har sagt ja til å forskuttere 50 millioner kroner. Strekningen lå inne i Nasjonal Transportplan med 20 millioner i 2016 og 100 millioner i 2017, men hverken i statsbudsjettet for 2016 eller 2017 har det kommet penger.

Dugnad for veien

Damene i en aksjonskomite er lei av å vente på ei gulstripe.

– Det er mange som har strikket. Jeg har bare strikket en halvmeter, sier Sæterbø.

Juanita Møkkelgård har strikket mye mer. Hun har strikket i hvert fall seks meter.

– Dette er en dugnad. Det er faktisk folk i Narvik og tanter i Trondheim som har bidratt. Selv har jeg ikke rukket å finne frem pinnene, men jeg er gruppeleder for arrangementet og der er det fullt opp å gjøre, sier Helga Hjorthol Grønset.

De vil reise til Oslo for å presentere saken for regjering og storting.

– Nå må vi få det inn i Nasjonalt transportplan. 24.500 meter gullstripe skal det bli, lover de.