Åknes
Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen

Åkneset

Oppsummert

Åkneset (Åkerneset) er eit rasfarleg fjellområde ved Storfjorden i Stranda kommune. Store mengder stein kan rase ut og forårsake enorme flodbølgjer som kan gjere stor skade i bygder som Geiranger, Hellesylt, Stranda og Valldal.

 • Testar tsunamivarselet i dag

  Tusenvis av innbyggjarar i Fjord, Stranda og Sykkylven skal i dag varslast via tyfon og sms om at det store skredet frå Åkneset går. Testen blir gjennomført årleg for å sikre at folk som bur i området blir varsla dersom det enorme fjellpartiet rasar i fjorden. Men dei siste åra har fleire meldt tilbake at dei ikkje har blitt varsla, og heller ikkje trur dei kjem til å bli det. Dagleg leiar Steinar Belsby i Åknes/Tafjord Beredskap seier dei likevel meiner varslinga er trygg nok.

  Steinar Belsby
  Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK
 • Forlenger pilotprosjekt

  Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kommer til å forlenge pilotprosjektet på det rasutsatte fjellet ved Åkneset i Storfjorden i Stranda med ett år. Opprinnelig skulle prosjektet avsluttes i 2019. De siste to årene er det gjort undersøkelser med nye metoder for å finne ut om det er mulig å drenere ut vannet fra fjellet og minske faren for et stort skred. Sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE er svært fornøyd med resultatene de har sett til nå.

  Åknes
  Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen
 • Forstår frustrasjonen rundt Mannen

  Justis- og beredskapsminister Tor Mikkel Wara (Frp) forstår frustrasjonen rundt de mange evakueringene ved det rasfarlige fjellet Mannen i Romsdalen. I dag har han besøkt beredskapssenteret til NVE og dro med helikopter til Åknesremna på Stranda. Den store sprekken som gjør fjellsiden ustabil, strekker seg 800 meter langsetter fjellet. Et skred herfra vil kreve evakuering av innbyggere i 10 kommuner. Wara sier de ikke har noe valg, men må følge føre-var prinsippet.

  Justisminister Tor Mikkel Wara
  Foto: Nils Atle Sundnes / NRK
 • Tester varslingssystem for Åkneset

  Kl. 15.00 i dag blir det test av systemet for befolkningsvarsling ved fjellskred fra Åkneset. Det blir sendt ut test gjennom telefon og sireneanlegg, melder 110-sentralen. Dersom folk vil gi nødetatene tilbakemelding kan man gå inn på nettstedet www.aknes.no

 • Mye snø forsinker Åknes-prosjekt

  Store snømengder og rasfare gjør at NVE er forsinket i arbeidet med å kartlegge om det rasutsatte fjellpartiet Åkneset i Stranda, lar seg drenere. De skulle ha kommet i gang med årets kartlegging i forrige uke, men har utsatt arbeidet inntil videre på grunn av sikkerheten, sier Eldar Gjærde, leder for seksjon Fjellskred i skred- og vassdragsavdelingen i NVE på Stranda. Det treårige prosjektet til 45 millioner kroner vil avgjøre om drenering kan brukes for å gjøre Åkneset mindre farlig.

  Eldar Gjærde
  Foto: Sissel Brunstad / NRK
Tysdag 31. oktober blei varslingssystemet testa i Geiranger. Det skal varsle om tsunami når Åkneset rasar i havet.