Normal

Hareides Danmark-plan: – Jeg må få de til å tro

Forventningene er høye og skepsisen stor blant det danske folk. Åge Hareide derimot, har fokus på å bli kjent med spillerne. Er de med på hans tanker, kan det bli et nytt utenlandseventyr for sunnmøringen.

Åge Hareide

SJEF: Åge Hareide har fokus på å komme tett på de danske landslagsspillerne og finne landslagsstammen.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark / NTB scanpix

Åge Hareide

NY LANDSLAGSSJEF: Åge Hareide viser stolt frem drakten til laget han skal lede gjennom VM-kvalifiseringen.

Foto: Nikolai Linares / Scanpix Denmark, Nikolai Linares / Scanpix Denmar / NTB scanpix

Juleferien har den nyansatte danske landslagssjefen, Åge Hareide, brukt hjemme hos familien i Molde. Julemat er blitt konsumert og pakker åpnet, men i bakhodet er det andre tanker som svirrer.

Hvordan vil han bli mottatt i Danmark? Hvordan er de nye spillerne? Hvem skal han i det hele tatt ha med på landslaget?

Utfordringene er mange, men Hareide har en strategi for hvordan han skal gripe an situasjonen.

– Det første du må gjøre er å komme tett på spillerne og ta bort den distansen som ofte kan være der. I Danmark er distansen mellom trenere og spillere større enn i Norge og Sverige, forteller sunnmøringen.

Det fikk treneren erfare da han ledet Brøndby fra 2000 til 2002.

– Det var uvant for Brøndby-spillerne da jeg kom dit, for jeg liker å være tett på og snakke med dem, og utfordre dem litt på hva som må til for å løfte både individet og laget, sier Haiede.

– Må finne landslagsstammen

Som klubbtrener i Malmö har han satt på trenerbenken over 50 ganger i år. Som dansk landslagssjef blir det 14 kamper. Forskjellen er stor fra Hareides forrige jobb.

– I Danmark blir det enda mer trykk rundt kampene og spesiell fokusering på treneren. Danskene er kravstore og har store forventninger til laget sitt. Det er en tøff, men spennende jobb, mener 62-åringen.

Alvoret starter når Danmark møter Armenia til VM-kvalifisering 4. september. Før den tid er det fire treningskamper, og på i løpet av den perioden er det mye som må falle på plass.

– Jeg må prøve å finne landslagsstammen så hurtig som mulig, også må jeg dra rundt og prate med spillerne. Det gjelder både de som har vært med lenge, og de jeg tror blir kommende danske landslagsspillere. Jeg må få de til å tro. Uten det, går det sjeldent godt, mener den meriterte treneren.

– Uten resultat blir det en kort affære

CUP-FR98-DEN-JOHANSSON

TIDLIGERE LANDSLAGSSJEF: Svenske Bo Johansson er en annen utlending som har ledet det danske landslaget.

Foto: PATRICK KOVARIK / AFP

Hareide har opparbeidet seg mye erfaring, både som klubbtrener og landslagstrener, gjennom karrieren. Han har blitt unisont hyllet for jobben han har gjort med Malmö, som han har ledet til Mesterligaen to år på rad.

Likevel har han blitt møtt med skepsis blant det danske folk.

– Det er lett for en nasjon å møte utenlandske trenere med en viss skepsis, men Danmark har erfaring med utenlandske trenere før med Sepp Piontek og Bo Johansson. Det eneste jeg kan besvare skepsisen med, er resultater. Har jeg ikke det, kan det bli en kort affære, tror Hareide.