Filmet enormt snøskred på nært hold

Per Harald Andreassen filmet snømassene dundre ned fjellsiden. Politiet og Røde Kors advarer mot stor snøskredfare i Sunnmørsalpene og i Romsdal.

Per Harald Andreassen sto rett bak hytta på Standaleidet i Ørsta da skredet løsnet og kunne filme skredet på trygg avstand.

– Det smalt og da jeg snudde meg så jeg det begynte og rase høyt oppe. Jeg skjønte snart at dette kom til å bli et stort skred, sier Per Harald Andreasen.

Like før klokka tolv mandag var han Standalhytta i Ørsta på Sunnmøre. Planen var å gå på topptur, men han vurderte at skredfaren var større enn han hadde tenkt og spiste matpakka i hytteveggen. Derfor kunne han, på å trygg avstand, ta opp mobilen og filme de enorme massene som raste nedover fjellsiden i høy hastighet.

Per Harald Andreassen

– Jeg har gått mye på ski, men aldri sett et så stort skred på nært hold. Det var skremmende store snømengder som kom, sier Andreassen.

Foto: Privat

– Jeg har gått mye på ski, men aldri sett et så stort skred på nært hold. Det var skremmende store snømengder som kom, sier Andreassen.

Han hadde hatt god oversikt over området før skredet gikk og var sikker på at det ikke var folk i skredet. Etter skituren la han klippet ut på Facebook, for å advare andre.

– Skredet gikk rett over en populær skirute, så jeg delte videoen for å folk til å innse hvor skredfarlig det er mange steder nå, sier den vante skikjøreren.

Redningshelikoptre og hunder

Samme kveld rykket nødetatene ut til et nytt ras i Ørsta, denne gangen i Fladalen i retning av det populære fjellet Kolåstinden.

En hel fjellside av snø som hadde løsnet og rast nedover i det populære toppturområdet. Det ble søkt med redningshelikopter og satt inn hunder i aksjonen, men politiet fant ingen tegn på at det hadde vært folk i raset og politiet avsluttet aksjonen.

– Vil minne om at det er stor snøskredfare i Romsdal og på Sunnmøre, skrev politiet på Twitter etter aksjonen.

Ørsta snøskred

Nødetatene rykket ut da raset gikk i Fladalen i Ørsta mandag ettermiddag.

Foto: Volda og Ørsta Røde kors skredgruppe

Forventer flere skredaksjoner

Røde Kors skredgruppe bisto politiet i aksjonen. De frykter det blir flere skredaksjoner den kommende uka.

– Det er veldig mye snø i fjellet og skredfaren er stor. I tillegg er det meldt veldig fint været som er meldt tror vi mange kommer til å få lyst til å dra på topptur. Det må de gjerne, men de må tenke seg nøye om. Det er veldig høy skredfare nå, sier Tormod Eldholm.

Han er en av de frivillige i den lokale skredgruppa og har snakket med førerne av redningshelikopteret etter aksjonen i Fladalen.

– Helikopteret hadde kjørt over et større området av Sunnmørsalpene og pilotene fortalte at de så store skred nesten over alt, mye større skred enn normalt, sier Eldholm.

Tormod Eldholm

Vanligvis er det trykt å gå nesten over alt i fjellet i mai, men denne vinteren er det usedvanlig store snømengder i fjellet, forteller Tormod Eldholm i Røde Kors skredgruppe Ørsta/Volda.

Foto: Solveig Nyhus Aksnes / NRK

Strålende værmelding og helt andre forhold enn det som er vanlig i mai, gjør Eldholm urolig.

– De som vil på ski må ta skredfaren på alvor, hente inn god informasjon før de går og ikke går i skredutsatt terreng. Folk må heller ikke gå rett under skredutsatt terreng, for skredene går mye lenger enn normalt, sier han.

Å gå på topptur kan likevel være trykt, mener Eldholm, som selv er en aktiv skikjører.

– Men folk må vite hva de gjør og lese skredvarslene ordentlig.

Oppjusterer farenivå

Snøskredvarselet for Sunnmøre og Romsdal lå mandag på nivå to og oppjusteres til nivå tre tirsdag. Det betyr blant annet at skred kan utløses av seg selv.

– De store mengdene snø i kombinasjon med temperaturstigning danner spenninger i snøen. Kraftig solinnstråling kan midlertidig svekke fokksnøflak og gi naturlig utløste skred, skriver varsom.no.

De ber folk unngå områder som er utsatt for glideskred og ber folk være forsiktig med å gå på fjellrygger og topper fordi det er store skavler i fjellet.