NRK Meny
Normal

Advarer mot uvettig lastekultur

Sommer og fellesferie er høytid for uvettig lasting av tilhengere, bobiler og campingvogner. Nå advarer Statens Vegvesen mot ukulturen.

Ulovlig last

Denne bilen med armeringsjern på hengeren ble stoppet under en kontroll i Molde før helgen. Jernet stakk 60 centimeter ut på hver av sidene, og over 2 meter bakover. Føreren ble anmeldt for forholdet. - Strengt ulovlig, i følge overingeniør Hugo Larsen i Statens Vegvesen.

Foto: Statens Vegvesen

– Senest før helga ble det stoppet en tilhenger med en armerings-matte som stakk ut 60 cm på sidene, som ikke var merket i det hele tatt.

– Det er veldig skummelt, for det er veldig vanskelig å se. I tillegg dekte det både lys og skilt bak, så det var ikke mulig å se hvor han skulle. Det er strengt ulovlig å laste på denne måten, sier overingeniør Hugo Larsen, i Statens Vegvesen.

Hendelsen resulterte i anmeldelse for brudd på forskriftene om bruk av kjøretøy. I tillegg måtte føreren av bilen bestille lastebil for å få fraktet lasten videre. Dessverre er denne saken ikke et engangstilfelle.

Hugo Larsen

Hugo Larsen er overingeniør i Statens Vegvesen. Han forteller at sommer og fellesferie er høytid for mellom annet transport av hageavfall og henting og bringing av flyttelass. Flere bilister som laster feil eller ulovlig blir stanset langs veiene i sommer. Her inspiserer han en bobil som skal bli registrert for første gang, ved Ålesund trafikkstasjon.

Foto: Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll / NRK

– Vis forsiktighet

Bruk av bobiler, campingvogner eller hengere med hageavfall er noen av de vanligste forholdene som fører til å bli stoppet av kontrollører. For eksempel gjør Larsen oppmerksom på at bobiler som er registrert på tre og et halvt tonn, som mange er, sjeldent har mye plass igjen før den når vektgrensa.

Nå anmoder han sommertrafikkantene om å vise forsiktighet.

Hugo Larsen

Overingeniør Hugo Larsen tilser at tilhengeren til en av de mange bilistene som kommer innom Ålesund trafikkstasjon er riktig festet.

Foto: Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll / NRK

– Jeg ønsker at folk tenker seg godt om før de drar i veg, og ser på hva de har lov til å trekke, hvilke begrensninger de har i forhold til førerkort og hvordan de har lov til å laste, sier Larsen.

Bruk sunn fornuft

Sommeren byr på økt trafikk, noe som øker risikoen på vegene. Overingeniøren mener det bare er enkle grep og sunn fornuft som skal til for å kjøre sikkert.

– Det kan ikke stikke noe utenfor på sidene, de må være sikker på at det sitter fast og de må merke det godt, sånn at alle sammen kan ferdes trygt på sommervegene. Det er veldig mange som er ute og kjører, både på ferie, folk som bygger eller kaster ting. Det er økt trafikk, og vi vil gjerne at alle skal komme trygt fram og tilbake.

Farlig last

Denne bilen med en tilsynelatende overlastet tilhenger ble fotografert av NRK Møre og Romsdal sin journalist, ved Kvalnestunellen i Ulstein.

Foto: Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll

Han tipser om å bruke en refleksvest som merking på lang last. Ellers ønsker han at alle sjekker hvor mye last de faktisk har lov til å kjøre med, ifølge eget vognkort og førerkort.

Har ikke riktig førerkort

Ifølge Larsen er det hver sommer mange som blir stoppet på grunn av uvettig lasting. Det viser seg gang på gang at disse heller ikke har førerkort for å frakte vekten på lasten det er snakk om.

Fra nyttår gjaldt nye regler for lasting på bil. Vegvesenet ønsker at alle som har planer om å kjøre med tyngre eller større last setter seg inn i reglementet før de legger ut på vegene.

– Det har allerede vist seg at det skjer ulykker på grunn av uvettig lasting og lite kunnskap om tung last. Så jeg vil gjerne oppfordre folk til å tenke seg godt om før de legger ut på tur, sier Larsen.

Konsekvensene av å kjøre med uforsvarlig tung- eller dårlig sikra last kan i verste fall ende i anmeldelse til politiet og prikker på- eller inndratt førerkort.

Ulovlig lasting trevare

Denne bilen ble stoppet med kraftig overlast av byggvarer.

Foto: Statens Vegvesen