ÅLESUND (NRK): Sola skinner en fredags formiddag og to fiskebåter ligger ved kai i sentrum. Den ene selger ferske reker, den andre selger ferske krabbeklør.
– På sommerstid er det mange som vil ha skalldyr. Folk er veldig flinke til å bruke kaia i byen, sier Kim Leander Vinje Hoff.
Men sjømat selges ikke bare ved kaiene eller i butikken. Gjennom annonser på Finn.no og Facebook legger privatpersoner ut fangsten sin for salg. Fisk, krabbe og kreps er populære arter, men har ikke selgeren papirene i orden er dette ulovlig salg.
Om du skal omsette fisk og skalldyr i Norge må all fangst rapporteres inn til et salgslag, og du må søke om å få et såkalt løyve til kaisalg.
– All fisk og skalldyr som fanges og meldes inn til salgslaget er riktig, trygt og bærekraftig fanga. Når man kjøper av private fiskere uten løyve, vet man ikke hvordan produktet er behandla. Da kan man bli dårlig og syk, forteller regiondirektør i region midt i Fiskeridirektoratet, Ståle Hansen.
Når fangsten rapporteres til salgslaget gir det Fiskeridirektoratet muligheten til å holde oversikt over hvor mye som fanges. Uten en slik kontroll, kan man risikere å ødelegge bestanden, sier Hansen.
Går ut over yrkesfiskerne
Kim Leander Vinje Hoff og Espen Farstad er yrkesfiskere og selger ukentlig fisk og skalldyr på kaia i Ålesund. De merker seg at flere kjøper fiskeprodukter på private markeder.
– Det er ganske ofte jeg opplever at folk spør om prisen, også flirer de og svarer at dette kan de få for halv pris hos en de kjenner. Uten at de vil fortelle hvem de kjøper den av. Det er en gjenganger, forteller Espen Farstad.
Når Hoff er ute og fisker ser han mange hobbyfiskere som er ute og fisker, ofte med for mange teiner.
– Jeg tror det ulovlige salget er enda større enn vi kan se for oss, for det er ikke alt som blir posta på sosiale medier heller, sier Hoff.
Vanskelig å stoppe
Hansen i Fiskeridirektoratet sammenligner det å kjøpe fisk og skalldyr ulovlig med å ansette en snekker svart. De som ikke rapporterer inn fangsten til salgslaget, skatter heller ikke av det de tjener på salget.
– Det er lettere å omsette produktene i private grupper på sosiale medier.
Fiskeridirektoratet har ingen spesiell strategi for å få stoppet det ulovlige salget. De tror at dersom flere som vet om reglene, så vil det føre at problemet minker.
Både Farstad og Hoff er enige i at det er lite kjennskap til reglene om salg av fisk og skalldyr.
– Jeg har en oppfordring til de som kjøper skalldyr og fisk, og det er å ikke kjøpe produkter av dem som selger dette svart. Det går utover oss som lever av det, avslutter Hoff.