Hopp til innhold

Advarer mot å kjøpe fisk og skalldyr på private markeder

Fiskeridirektoratet vil ha slutt på ulovlig salg av fisk og skalldyr. De frykter salg på det private markedet kan gjøre folk syke og ødelegge bestanden.

Eksempler på annonser som kan være ulovlige.

Eksempler på annonser som kan være ulovlige. Prisen kan ofte være en pekepinn på om selgeren selger ulovlig eller ei, sier rådgiver i Fiskeridirektoratet region Midt, Line Rønstad.

Foto: Skjermdump

ÅLESUND (NRK): Sola skinner en fredags formiddag og to fiskebåter ligger ved kai i sentrum. Den ene selger ferske reker, den andre selger ferske krabbeklør.

– På sommerstid er det mange som vil ha skalldyr. Folk er veldig flinke til å bruke kaia i byen, sier Kim Leander Vinje Hoff.

Men sjømat selges ikke bare ved kaiene eller i butikken. Gjennom annonser på Finn.no og Facebook legger privatpersoner ut fangsten sin for salg. Fisk, krabbe og kreps er populære arter, men har ikke selgeren papirene i orden er dette ulovlig salg.

Salg av krabbeklør

Hoff har alle papirer i orden. Han frykter at en eskalering i ulovlig salg vil gå utover hans inntekt.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

Om du skal omsette fisk og skalldyr i Norge må all fangst rapporteres inn til et salgslag, og du må søke om å få et såkalt løyve til kaisalg.

Ståle Hansen

– Det er mange som ikke vet at man ikke kan kjøpe av privatpersoner uten salgsløyve, sier Hansen.

Foto: Nareas Sae-Khow

– All fisk og skalldyr som fanges og meldes inn til salgslaget er riktig, trygt og bærekraftig fanga. Når man kjøper av private fiskere uten løyve, vet man ikke hvordan produktet er behandla. Da kan man bli dårlig og syk, forteller regiondirektør i region midt i Fiskeridirektoratet, Ståle Hansen.

Når fangsten rapporteres til salgslaget gir det Fiskeridirektoratet muligheten til å holde oversikt over hvor mye som fanges. Uten en slik kontroll, kan man risikere å ødelegge bestanden, sier Hansen.

Går ut over yrkesfiskerne

Kim Leander Vinje Hoff og Espen Farstad er yrkesfiskere og selger ukentlig fisk og skalldyr på kaia i Ålesund. De merker seg at flere kjøper fiskeprodukter på private markeder.

– Det er ganske ofte jeg opplever at folk spør om prisen, også flirer de og svarer at dette kan de få for halv pris hos en de kjenner. Uten at de vil fortelle hvem de kjøper den av. Det er en gjenganger, forteller Espen Farstad.

Når Hoff er ute og fisker ser han mange hobbyfiskere som er ute og fisker, ofte med for mange teiner.

– Jeg tror det ulovlige salget er enda større enn vi kan se for oss, for det er ikke alt som blir posta på sosiale medier heller, sier Hoff.

Vanskelig å stoppe

Hansen i Fiskeridirektoratet sammenligner det å kjøpe fisk og skalldyr ulovlig med å ansette en snekker svart. De som ikke rapporterer inn fangsten til salgslaget, skatter heller ikke av det de tjener på salget.

– Det er lettere å omsette produktene i private grupper på sosiale medier.

Krabbeklør

Om man kjøper krabbeklør av privatpersoner uten salgsløyve risikerer man å bli syk. Feil behandling av krabbeklør kan gjøre dem dårlige.

Foto: Christian Dehlie Lokøy / NRK

Fiskeridirektoratet har ingen spesiell strategi for å få stoppet det ulovlige salget. De tror at dersom flere som vet om reglene, så vil det føre at problemet minker.

Både Farstad og Hoff er enige i at det er lite kjennskap til reglene om salg av fisk og skalldyr.

– Jeg har en oppfordring til de som kjøper skalldyr og fisk, og det er å ikke kjøpe produkter av dem som selger dette svart. Det går utover oss som lever av det, avslutter Hoff.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL