Hopp til innhold

Advarer mot å gå «feil veg» over Romsdalseggen

Norsk Tindesenter ber om at folk starter turen over Romsdalseggen på det de kaller «rett side.» – Dette gjør vi av sikkerhetshensyn, sier daglig leder.

Tursti Romsdalseggen.

BRATT: Her vil man unngå møtende trafikk.

Foto: Norsk Tindesenter

Norsk Tindesenter går ut og advarer folk mot trafikk fra begge sider over Romsdalseggen. Daglig leder, Ivar Brennhovd sier til NRK at det er spesielt to parti langs Romsdalseggen som er smale og utsatte, hvor det er for liten plass til «tovegstrafikk».

– Nå i høysesongen blir det fort kødannelse i disse partiene. Enkelte går sakte fordi det er bratt og utsatt. Da blir det farlige situasjoner hvis det er toveistrafikk der, sier Brennhovd til NRK. Det var Romsdals Budstikke som først omtalte saken.

Kø ved Rampestreken

KØ: Man må beregne litt ventetid på veg opp til Rampestreken.

Foto: Øyvind Sandnes / NRK

– Gå rett veg

Brennhovd la ut et innlegg på Romsdalseggens facebookside på fredag der han skriver at all sikring i fjellet er montert ut fra at man går i retningen fra Vengedalen og til Åndalsnes sentrum eller at man tar gondolen ned igjen.

– Vi kan ikke hindre folk fra å gå den veien i fjellet, men vi kan advare og informere slik at vi unngår uhell, sier Brennhovd.

Den instavennlige Rampestreken på vei opp til Romsdalseggen er populær som aldri før. Brennhovd forteller at de passerte 17.000 besøkende i går.

– Vi regner med at 40.000 går Romsdalseggen i løpet av sesongen.

Rampestreken, Rauma

POPULÆRT: Mange vil sikre seg et bilde fra Rampestreken i sommer.

Foto: Olaug Bjørneset / NRK

Ett varslet problem

Romsdalsgondolen åpnet i slutten av mai, og Brennhovd forklarer at en av innsigelsene fra Norsk Tindesenter og guidemiljøet når beslutningen om gondolen skulle tas, var nettopp belastningen på stien.

– Som innspill når kommunestyret skulle beslutte om det skulle gies tillatelse til å bygge gondol, poengterte vi at det er viktig at de som kommer opp med gondol har et stinett der oppe som de kan bruke.

Brennhovd er opptatt av sikkerheten, og legger til at de fleste oppfører seg fint i fjellet.

– Romsdalseggen er en lang og tøff tur. De bratteste partiene er sikret med kjetting, men de er utsatte.

Han ser at det økte fokuset på sikkerhet gir resultater.

– Vi har stivakt og guider jevnlig gjennom sesongen. Vi har satt opp en del nye skilt om hva man bør ha på seg, og vi ser at alt det hjelper.

Ivar Brennhovd

ADVARER: Ivar Brennhovd ved besøkssenteret Norsk Tindesenter i Åndalsnes advarer mot toveistrafikk over Romsdalseggen.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK