Normal

–Ikke bygg hytte her

Friluftslivets fellesorganisasjon advarer folk mot å bygge hytte i kommuner som vil ha snøskuterløyper.

Heim fra hytta; Surnadal

Surnadal er en av kommunen som har søkt om å få åpne for kjøring med snøscooter.

Foto: Vognild Einum

Over 100 kommuner i landet har søkt Miljøvernforbundet om å åpne for fornøyelseskjøring med snøscooter. Friluftslivets Fellesorganisasjon (FRIFO) går ut og advarer folk mot å kjøpe hytte i en av disse kommunene. De mener at naturens ro og stillhet forsvinner og at folk vil bevege seg mindre når de får sjansen til å bruke scooter.

– Dette er svært skuffende, og en alvorlig trussel for det tradisjonelle norske friluftslivet, sier FRIFOs generalsekretær Lasse Heimdal i en pressemelding.

LES OGSÅ:

Bedre for hytteeierne

Mons Otnes

Surnadalordfører Mons Otnes mener at mye av den ulovlige kjøringen med scooter vil forsvinne hvis de får være med i prøveordningen.

Foto: Eirik Haukenes / NRK

40 kommuner vil få tillatelse til å være med i prøveordningen med å etablere løyper for fornøyelseskjøring. I Møre og Romsdal har Surnadal, Rindal og Nesset søkt om å selv får avgjøre om de vil ha snøskuterløyper i kommunen.

Surnadalsordførar Mons Otnes liker ikke advarselen fra organisasjonen der både Turistforeningen og Røde Kors er medlem.

– Klarer vi å få scooterkjøringa inn i regulerte forhold, tror jeg at vi får bort en del av ulovlige kjøringa i terrenget, sier Otnes.

I motsetning til friluftsorganisasjonen tror han det blir bedre for hytteeierne hvis kommunen bestemmer selv.

Arrogant

FRIFO stiller store spørsmål om det finnes kompetanse i kommunene til å vurdere om den lokale naturen er egnet til motorferdsel.

– Det synes jeg er en ovenfra og ned holdning. Kommunen vurderer store utbygginger og forvalter store lokale ressurser. Vi skal være forsiktig å ta fra bygdefolket retten til å bruke eget område, sier Otnes.