NRK Meny
Normal

Aasen om regionreformen: – Tror ikke det kommer til å skje så veldig mye

Fylkesordføreren i Møre og Romsdal, Jon Aasen (Ap), tror ikke regionreformen kommer til å føre til store endringer.

Jon Aasen

Mangel på nye oppgaver gjør at fylkesordfører Jon Aasen ikke har tro på store endringer

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Regjeringa har foreslått å redusere dagens 19 fylker til 10 regioner i fremtiden. I løpet av våren skal Stortinget gjøre sitt vedtak. 19.mai gjennomførte Stortingets kommunalkomite en høring om regionreformen

Innen 1.desember 2016 skal fylkene gjøre vedtak om valg av retning.

Høy oppslutning om Møre og Romsdal

En undersøkelse som meningsmålingsinstituttet Sentio har gjort for NRK, Sunnmørsposten og Romsdal Budstikke, viser at det er høy oppslutning om Møre og Romsdal som eget fylke.

47,2 prosent av de spurte i undersøkelsen ønsker at Møre og Romsdal skal bestå som i dag.

Fylkesordfører Jon Aasen mener underøskelsen gir tydelige signaler om at det er et sterkt ønske om å beholde Møre og Romsdal som i dag. Han tror at dette også blir resultatet, og at det ikke blir noen store forandringer.

Mangel på nye oppgaver

– Vi har ikke fått nye oppgaver i denne reformen. Derfor ser ikke jeg at det kommer til å skje så veldig mye, sier Jon Aasen som tror det blir mer enn 10 regioner i fremtiden.

Møre og Romsdal som eget fylke har høyest oppslutning både på Sunnmøre, i Romsdal og på Nordmøre i Sentios undersøkelse. På Nordmøre har det lenge gått en debatt om hvorvidt nordmøringene bør bli en del av en midt-norsk region sammen med Trøndelag eller om Nordmøre fortsatt skal være en del av Møre og Romsdal.

I Sentios undersøkelse der 1000 personer er spurt, svarer 36,8 prosent av nordmøringene at de ønsker at Møre og Romsdal skal bestå som i dag. Men rundt halvparten av de spurte ønsker å bli en del av en midt-norsk region - enten sammen med resten av fylket, eller bare med Romsdal.

– Dette er ganske åpent

Ola Rognskog

Ola Rognskog (Sp) er leder i regionrådet på Nordmøre.

Foto: Trond Vestre / NRK

Lederen i regionrådet på Nordmøre, Ola Rognskog (Sp) som også er ordfører i Halsa, er spent på hva som blir utfallet.

– Jeg tror fylkestinget i Møre og Romsdal har en vanskelig sak. Såvidt jeg har registrert så har de ikke kommet langt i prosessen med å skaffe seg et beslutningsgrunnlag utover det som vil være rent politisk betinget så dette er ganske åpent, sier Ola Rognskog.