NRK Meny
Normal

Professor tar oppgjør med sex-kultur i musikkvideo

Med god hjelp fra en syngende Frank Aarebrot (68) lanserer Tellef Raabe en musikkvideo som tar et oppgjør med moderne og uforpliktende sex.

Musikeren Tellef Raabe (24) fra Ålesund slapp singelen «Dear Aphrodite» i april, og nå har den fått en musikkvideo med en noe uventet hovedrolle.

Frank Aarebrot, professor i politikk ved Universitetet i Bergen, gjør musikkvideo-debut i Raabes eget klasserom.

Ifølge Raabe tar låta for seg moderne seksualitet og den såkalte Tinder-kulturen.

– Den handler om tomhet, kropp, det overfladiske og om ensomhet. Jeg vil få folk til å reflektere, uten at jeg sier hva som er hverken rett eller galt, sier Raabe.

Aarebrot om Tinder

Frank Aarebrot

Professor Frank Aarebrot er ingen stor fan av Tinder-kulturen.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Professoren forteller at han ikke føler seg rammet av Tinder-kulturen. Sjekkestedet var ukjent for Aarebrot da NRK ringte, men etter en kort innføring kom han med et klart svar.

– Det er veldig lite seriøst og langt fra fornuftig. Man lærer ikke folk å kjenne. Det handler bare om skjønnhet - og det blir veldig tomt.

– Skjønnhet betyr ikke at du har draget på damene, mener Aarebrot.

Budskapet i låten er han kjent med, og han deler samme mening som Raabe.

– Litt oppmerksomhet rundt kropp og skjønnhet er greit. Men fiksering på kropp fører med seg tomhet.

Musikeren Raabe forteller at Aarebrot var veldig positiv til musikkvideoen fra begynnelsen av.

– Det er veldig gøy at han ville stille opp, og han klarte å mime sangteksten ganske kjapt. Det må riktig nok sies at han har en mer imponerende røst når han ikke synger. En artig fyr, forteller Raabe til NRK.

Tinder-kulturen

Tellef Raabe

Tellef Raabe er i dag klar med musikkvideo til singelen 'dear Aphrodite'.

Foto: Riotfactory

Raabe forteller at sangen er en metafor for kjærligheten og kvinnen. Med låta vil han problematisere Tinder-kulturen, som han selv er en del av.

– Jeg tror at det gjør noe med en å ha et veldig distansert forhold til sex og seksualitet. Men jeg er på ingen måte en moralist eller purist, kanskje snarere tvert i mot, forteller han.

Fått flere priser

Sangen skrev han i jula i fjor, og mye har skjedd på kort tid for ålesunderen. Nylig fikk han vite at han hanket inn Gnist-stipendet fra Sparebanken Møre. Prisutdelingen er 10. juni. Raabe fikk også i år Kjell Holm-stipendet for andre året på rad.

– Det er veldig stas. Det er helt essensielt at jeg får slik støtte. Det er også en viktig annerkjennelse for det jeg driver med. Jeg hadde nok ikke hatt sjans uten slike bidrag.

I sommer kan du se Raabe opptre flere steder i landet. Et av dem er under Tall Ships Races i Ålesund 15. - 18. juli.

– Jeg jobber også med flere nye utgivelser, så det kommer masse ny musikk, forteller han.