Normal

Aarebrot på Bjørnsonfestivalen: – Må åpne grensene for syriske flyktninger

Professor og valgforsker Frank Aarebrot mener Norge må åpne grensene for syriske flyktninger. Onsdag holdt han folketale under åpninga av Bjørnsonfestivalen i Molde.

Professor og valgforsker Frank Aarebrot mener Norge må åpne grensene for syriske flyktninger. Onsdag holdt han folketale under åpninga av Bjørnsonfestivalen i Molde.

Frank Aarebrot snakket om demokrati og toleranse, da han holdt folketale under åpninga av den 23 Bjørnsonfestivalen.

Bjørnsonfestivalens hovedmål er å fremme interessen for litteratur og skrivekunst. Siden 1992 har den internasjonale Bjørnsonfestivalen vært avholdt i Molde og Nesset, og fokuset på menneskerettigheter og ytringsfrihet er et viktig fundament for festivalen.

Professor og valgforsker Frank Aarebrot holdt onsdag folketale under åpningen av festivalen og snakket om demokrati og toleranse. Aarebrot viste til Norges og andre lands historie og hvordan kultur og landområde har ulikt fotfeste i folkedjupet. Det påvirker også måten vi tar imot folk fra fremmede kulturer på.

– Vi tillater oss å definere et barn født av ikke-norske foreldre i Norge, som mindre norske enn et barn født av norske statsborgere i Norge. Det betyr at vi har en kulturell definsjon, som er viktigere enn den territorielle.

Åpning av Bjørnsonfestivalen

Mange hadde møtt opp da Bjørnsonfestivalen åpna onsdag.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

– Latterlige politiavhør

Stadig flere syriske flyktninger kommer til Norge over grensa fra Russland i Finnmark. Flere flyktninger kom over grensa på sykler i dag.

Aarebrot mener Norge bør åpne grensene for syrerne slik vi gjorde det for bosniere og kosovoalbanere, og syns Norge må ta et større ansvar for den enorme flyktningstrømmen som skylder innover Europa hver eneste dag.

– Det blir litt latterlig å ha inføre masse intervjuer og politiavhør og spørre folk: Er det virkelig ikke slik at du kan bo i ruinene av huset ditt etter at det er bombet? Kom igjen, det blir for dumt. Folk flest ser hver dag på Dagsrevyen hvordan det ser ut der disse menneskene bor.

Frank Aarebrot under Bjørnsonfestivalen

– Folk flest ser hver dag på Dagsrevyen hvordan det ser ut der disse menneskene bor, sier Frank Aarebrot.

Foto: Øyvind Berge Sæbjørnsen / NRK

– Det vi gjorde sist vi hadde en tilsvarende situasjon, var å erklære som stat at de som kom fra Kosovo og hadde blitt utsatt for den voldsomme serbiske bombingen, skulle slippe inn uten saksbehandling.

Aarebrot mener det bør gjøres igjen.

Mest lokalt publikum

Årets Bjørnsonfestival er den 23 i rekken. Arvid Blindheim ble i år ny styreleder for festivalen.

– Vi rekrutterer mest publikum lokalt og regionalt og vi er avhengig av å være aktuell regionalt og det har festivalen greid å utvikle seg til. Årets program er tettpakket med aktualitet og fokus på viktige samfunnstema, sier Arvid Blindheim.

Blindheim selv ser frem til festivalcruiset med Per og Aksel Fugelli i Nesset søndag og Frank Aarebrot og Edvard Hoem som i morgen skal snakke om Nasjonsbyggeren Bjørnstjerne Bjørnson.

Bjørnsonfestivalen

Årets Bjørnsonfestival er den 23 i rekken. Bjørnsonfestivalens hovedmål er å fremme interessen for litteratur og skrivekunst.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK