– Kinserdal bør trekke seg umiddelbart

Professor og valgforsker Frank Aarebrot sier at uansett hvordan kommunikasjonen med helseminister Bent Høie har vært, bør styrelederen i Helse Møre og Romsdal, Stein Kinserdal, trekke seg.

Frank Aarebrot

Professor Frank Aarebrot sier det ikke er første gang det blir problemer når lokalisering skal velges.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Aarebrot sier sykehussaken i seg selv er enkel, men at det har blitt en rotete prosess. Han sier det ikke er første gang det blir problemer i en sak knyttet til geografi.

– Geografiske avgjørelser er aldri enkle i Norge. Det er fordi det politiske systemet vårt ikke er konstruert for å løse geografiske konflikter, mener han.

Knapt flertall

Aarebrot sier det er problematisk at vedtaket i styret i Helse Møre og Romsdal skjer med knappest mulig flertall.

– Selv om flertallet for Molde var mye tydeligere i vedtaket i Helse Midt-Norge så er det klart at prosessen ville sett enklere ut hvis alle støttet forslaget om å legge sykehuset nær Molde. Når det er slik at det har skjedd urent trav i forbindelse med saksbehandlingen, så er det selvfølgelig noe som folk i Kristiansund vil ønske å få gransket.

Les også:

– Mulig han prøver å redde statsråden

Stein Kinserdal

Stein Kinserdal vil bruke jula til å vurdere om han skal trekke seg.

Foto: Ivar Lid Riise / NRK

I en e-post er det kommet frem at styreleder Stein Kinserdal hadde en form for kommunikasjon med helseminister Bent Høie. Kinserdal har i ettertid sagt at han overdrev kommunikasjonen og dermed tatt på seg ansvaret. Han vil nå bruke jula til å vurdere om han skal trekke seg.

– Enten har han skrevet en overivrig e-mail, eller så prøver han å redde statsråden fra en meget pinlig innblanding i strid med lovverket. Det er nå opp til Stortingets gransking å finne ut av det, sier han.

Les også:

Aarebrot er uansett ikke i tvil om hva Kinserdal bør gjøre.

– Tabben er såpass stor at jeg ikke mener han burde vente til over jul. Jeg synes han bør trekke seg med umiddelbar virkning han også, sier han.

Vil bli etterspill

Professoren tror at stedsvalget som er fattet vil stå, men at det vil komme etterspill. Han tror folk i Kristiansund ikke kommer til å gi seg fordi de håper på ny styrebehandling med ny styreleder med et annet syn.

Aarebrot sier det blir spennende hva som kommer frem under høringen.

– Hvis tidligere administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, Astrid Eidsvik, velger å si rett ut hva hun mener, for eksempel at hun har vært utsatt for press av privatøkonomisk karakter, kan det bli en meget stygg sak.