- Alt kan skje i norsk fotball

Norsk fotball er i gang med serien, med det ene «rare» resultatet etter det andre. I kveld spiller Aalesund mot Fredrikstad. Spørsmålet er om noe ved den kampen kan overgå Lillestrøms 7-0 over Stabæk og Branns seier over fjorårets seriemester Rosenborg.

Aalesund - Fredrikstad

Aalesund og Fredrikstad har møtt hverandre ved en rekke anledninger. Her setter Jonathan Parr inn 1-0-målet i en kamp i 2009.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX

Først var det Molde mot nykommer Sarpsborg, et Molde med legenden Ole Gunnar Solskjær ved roret, som tapte klart mot et lag som «alle» har dømt nord og ned i årets serie. Lillestrøm var heller ikke levnet store sjanser, men pipa har nok fått en annen låt etter 7-0 over Stabæk. De aller fleste hadde også gjort Brann til dumpekandidat. Likevel går de hen og slår regjerende serieleder Rosenborg.

Aalesund seriestart

Det blåser, regner og det er virkelig guffent vær i Ålesund i dag.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK
Rune Hustad

Rune Hustad tror på Aalesunds-seier. Men Fredrikstad er et godt lag, sier han.

Foto: NRK
Kjetil Rekdal

Kjetil Rekdal har lagt en plan. Men hundre prosent sikker kan man ikke være i fotball, sier han.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / SCANPIX
Tarik Elyounoussi

Tarik Elyounoussi er tilbake i norsk fotball. Han regner med hard motstand i Ålesund.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Hva skjer så på plastgresset i de to ganger 45 minuttene når Aalesunds fk møter Fredrikstad fra klokka 19.00 i kveld? Ålesunderne er i allefall evige optimister.

Aalesund vinner 2-1, sier en av dem vi møter på gata i Ålesund mandag formiddag.

– Hvor mye vil du vedde på det da?

Det er neste så jeg kan vedde bort hele huset mitt på det, skratter mannen vel vitende om at han er anonym.

– Fredrikstad har imponert

NRK Møre og Romsdals fotballkommentator, Rune Hustad, er ikke så sikker i sin sak. Han kunne ha veddet penger på seier til Aalesund, men huset sitt ville han ha holdt unna et slikt veddemål.

– Nei, så sikker er jeg ikke på at Aalesund skal slå Fredrikstad i kveld. Fredrikstad er et av lagene som virkelig har imponert i vinter. De har kanskje eliteseriens mest spennende spiller i Celso Borges. Dette kommer til å bli tøft og jevnt, sier Rune Hustad.

– Må bare gå videre

Få trodde kanskje at Molde kunne tape mot Sarpsborg. Få trodde også at Brann skulle slå Rosenborg. Lillestrøms 7-0 over Stabæk hører heller ikke med blant resultatene man hadde forventet på forhånd.

– Alt kan tydeligvis skje i norsk fotball. Også i fjor kom det resultater som var helt hinsides. At Lillestrøm slo Stabæk på den måten i går må man bare registrere og så komme seg videre. At Brann skulle slå Rosenborg var veldig overraskende. Jeg er ikke veldig overraska over at Sarpsborg skulle slå Molde, men at Sarpsborg skulle vinne med 3-0 var i drøyeste laget, sier Hustad.

– Fredrikstad er bedre enn Sarpsborg

Om man skal drive sannsynlighetsberegning kan det kanskje være aktuelt å spørre om det er mer sannsynlig at Aalesund skal slå Fredrikstad eller om Molde skulle slå Sarpsborg. Svaret er ikke gitt på forhånd.

– Det er gjerne mer sannsynlig at Fredrikstad skal slå Aalesund enn at Sarpsborg skulle slå Molde. Fredrikstad er jo i utgangspunktet et bedre lag enn Sarpsborg. Man skal ikke bli overrasket om Fredrikstad vinner, men jeg holder Aalesund som en knepen favoritt i dag, sier Hustad.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Mye uforutsigbart

Kjetil Rekdal har i timene før kampen kommet langt i sine analyser rundt hva som skal skje etter hvert som kampen utvikler seg. Han ser for seg mange ulike scenarier, og han sier han tror han har kontroll.

– Jeg tror absolutt vi skal vinne. Jeg håper jo bestandig det. Men fotballen er ikke så enkel som det. Der er alltid utforutsigbare og vanskelige ting. Vi har ikke alltid kontroll selv om vi tror vi har det. Nå gleder vi oss bare til å komme i gang, sier Kjetil Rekdal.

Det er jo et voldsomt vestlandsvær i dag...

– Ja, vi er vant til å spille i slikt vær. Men i møter et svært godt fotballag. Det blir ingen lett oppgave å slå Fredrikstad, sier Kjetil Rekdal.

– Tøft hjemmelag

Fredrikstads hjemvendte storspiller Tarik Elyounoussi har stor respekt for hjemmelaget foran møtet med Aalesund. Han tror det kan være vanskelig å ta poeng i Sunnmørs-byen.

– Det er et tøft hjemmelag vi skal møte, og det blir veldig vanskelig å ta poeng i Ålesund. Men forhåpentligvis greier vi å ta med oss alle poengene, sier Tarik Elyounoussi.

– Har lyst til å komme i gang

En av Aalesunds nyinnkjøpte spillere, Kjell Rune Sellin, kan knapt vente med å komme i gang med dagens kamp. Sellin kom til Aalesund fra Rosenborg foran årets sesong. I fjor var han på utlån i Kongsvinger.

– Spillerne har veldig lyst til å komme i gang nå. Jeg kjenner på dette selv også. Vi må kanskje tilpasse spillet vårt etter værforholdene. De vanskelige forholde kan også tale til vår fordel, sier Sellin.